X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Muziek, Tv en films" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Smokie - Britse Popband

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Yonego Yonego Auteur op infoyo sinds
01 Juli 2008


Bekijk het profiel van Yonego
Datum: 14-01-2010
Auteur: Yonego
Smokie is een britse popband, het meest bekend van de hit "Living next door to Alice".  Vooral in de jaren 70 waren ze populair. Maar ook nu touren ze de hele wereld rond.

Het begint allemaal als Chris Norman, Terry Uttley en Alan Silson bij elkaar in de klas zitten. 

Samen gaan ze naar de St. Bede’s Grammar School in Bradford. Hun leraar trekt al snel de conclusie dat er niet veel van deze heren terecht zal komen. Want in schoolwerk zijn ze niet echt geïnteresseerd. 
Ze willen muziek maken en dat doen ze dan ook. Er wordt hard gespaard voor een gitaar. 
Terry heeft een baantje als krantenjongen en Alan werkt regelmatig in de zaak van zijn ouders. 
Deze hebben een Fish and Chips winkel.
Na schooltijd luisteren ze samen vooral naar de Beatles en maken muziek.  
Terry maakt zijn school af maar Chris en Alan gaan helemaal voor de muziek. 
Als Terry zijn diploma op zak heeft besluit hij zich bij Alan en Chris te voegen. 
Samen noemen ze zich “The Elisabethans”, wat al snel verandert in “Kindness”. 
Ze treden voornamelijk op in pubs en dansgelegenheden. Ze maken hun eerste single, “Light of love”. De drummer in die tijd is Ron Kelly. Pete Spencer komt in 1973 bij de groep. In die periode worden ze, tijdens een concert in Cheshire, ontdekt door Bill Hurley. Ze krijgen meer werk en Bill zorgt er voor dat ze een contract krijgen met de tekst en muziek schrijvers Nicky Chinn en Mike Chapman. Deze hadden toen al heel wat successen op hun naam staan, waaronder The Sweet en Mud.

Intussen noemen ze zichzelf Smokey. Er wordt een plaat uitgebracht onder het RAK label.
Al het begin is moeilijk en dat blijkt. De single “Pass It Around” mag niet gedraaid worden op de radio omdat het over drugs zou gaan.

Gelukkig doet de tweede single het goed. “If You Think You Know How To Love Me” wordt een hit. En niet alleen in Engeland maar in veel Europese landen. Ondertussen is een tweede LP opgenomen en toeren ze door Europa.

Nog eenmaal moet hun naam veranderd worden. Smokey Robinson doet ze een rechtszaak aan omdat de naam Smokey teveel verwarring zou geven en dus veranderen ze Smokey in Smokie.

De jaren van hits en tournee’s gaat hun goed af. Ze krijgen heel wat platina en gouden platen en ze staan regelmatig in popbladen vermeld. “Living Next Door to Alice”, “Lay Back in the Arms of Someone”, “It’s Your Life”, “Oh Carol” en “Take Good Care of My Baby” zijn maar een paar hits uit die tijd, die nog steeds bij velen bekend zijn.

Ook is hun muzikale talent te horen op albums van andere artiesten. Zo zijn Chris, Terry en Alan te horen op een album van Donovan (uitgebracht in 1977) en op een album van Agnetha Fältskog, van ABBA (uitgebracht in 1983). Chris en Pete schrijven 2 liedjes voor Kevin Keagan (voetballer en later bondscoach van het Britse team). Ze produceren een single-tje voor hem, dat ook in Nederland regelmatig op de radio te horen is.

In 1983 komt er plotseling een einde aan hun samenwerking. Ze besluiten om er een punt achter te zetten. Chris gaat solo verder, Pete gaat componeren, Terry speelt in verschillende groepen en Alan neemt een lange vakantie.

In 1985 brandt een deel van de tribune van de voetbal club "Bradford City” af tijdens de wedstrijd. Veel mensen komen om en het verdriet en de shock in de stad is groot. Er wordt een fonds opgericht voor de slachtoffers. Chris, Terry, Pete en Alan worden gevraagd om nog éénmaal bij elkaar te komen als Smokie voor een benefiet concert. Dit bevalt zo goed dat ze besluiten om toch weer samen verder te gaan. Er wordt weer getoerd maar al snel wordt het Chris duidelijk dat hij toch liever solo verder gaat. Terry en Alan willen wel graag doorgaan met Smokie.

Alan Barton wordt gevraagd als zanger. Nog datzelfde jaar wordt er een album uitgebracht, genaamd “All Fired Up”.
Al snel worden Steve Pinnell voor drums en Martin Bullard voor keyboard aan de groep toegevoegd.
In 1989 wordt een CD uitgebracht, “Boulevard Of Broken Dreams”.

Ze staan weer in de hitlijsten en er wordt weer volop getoerd door Europa. Ze gaan zelfs naar Zuid Afrika.
De ene CD na de andere komt uit. Allemaal met veel succes.

In 1995 draait Smokie op volle toeren. Als Alan Barton, Alan Silson en Terry onderweg zijn met een bus in Duitsland slipt deze in een hagelbui en raakt van de weg. Alan Silson en Terry raken licht gewond maar Alan Barton wordt zwaar gewond naar het ziekenhuis gebracht. Daar overlijdt hij na 5 dagen.

Ook deze tegenslag komt de groep te boven. Ze willen doorgaan met Smokie en dus wordt er naar een nieuwe zanger gezocht. Hij wordt snel gevonden. Mike Craft wordt niet alleen door de groep met open armen ontvangen maar ook door de fans. Er wordt een CD uitgebracht, “The World and Elsewhere”.

Al snel blijkt voor Alan Silson dat het hem te veel wordt. Het gaat niet goed met zijn gezondheid. 
Het ongeluk, nog vers in zijn geheugen, en het vele toeren worden hem te veel. Als daar dan ook nog een meningsverschil met het management bijkomt besluit hij te stoppen. 
Als vervanger voor hem wordt Mick McConnell gevraagd. 
Voor de groep is hij geen onbekende want hij toerde al heel wat jaren met de groep mee als technicus.
Er wordt een kerst-CD opgenomen “Light A Candle”. Daarop staan traditionele- en eigen geschreven liedjes.

Snel daarna gaan ze naar de V.S. om daar een CD op te nemen. Het wordt een CD met een country stijl geluid. Ook deze CD, “Wild Horses”, wordt weer een succes.

Concerten worden gegeven in Rusland, Zuid-Afrika, Mongolië, Uruguay en natuurlijk in Europa.
Ook een volgende CD “Uncovered” met daarop oude hits en gecoverde liedjes wordt weer goed verkocht. Het bevalt zelfs zo goed dat er een “Uncovered Too” CD uitkomt.

Ook in Azië is Smokie graag gezien. Ze treden op in Beijing, waarvoor Terry speciaal een Chinees liedje schrijft, “Nan Li Wan”. Dit wordt een groot succes. In het voorjaar van 2002 gaan ze naar Korea. Daar wil iedereen ze zien en horen. Een vol programma brengt ze van radio uitzending naar TV uitzending en ze geven een persconferentie. En dat alles naast de concerten. 

Druk, druk, druk dus. Een kroon op dit bezoek en eigenlijk op hun muzikale carrière is dat ze ereburgers van het land worden en dat ze ambassadeurs zijn voor het WK voetballen, dat in Korea gehouden werd.

2003 is ook weer een fantastisch "Smokie" jaar geweest met veel live optredens in heel Europa.

Het jaar 2004 begint voor Smokie goed want ze genieten van een wel verdiende vakantie. Alleen Mike niet, hij herstelt van een operatie aan zijn schouder en als het wat beter met hem gaat duikt hij de studio in om te horen hoe het met de nieuwe CD staat.  

Maar als de heren weer aan het werk gaan doen ze dat meteen goed. Een opwarmertje in Duitsland en dan meteen voor een hele week naar Rusland om vervolgens een maand te gaan toeren in Zuid Afrika. Deze toer wordt heel succesvol met als enig minpuntje dat hun bus gestolen wordt.

Op 5 april 2004 vliegt Terry voor één avond naar Duitsland, voor een speciaal optreden. Hij verruilt z’n huidige collega’s, voor één avond, voor z’n oude collega’s. Chris Norman doet mee aan een comebackshow en Terry, Alan en Pete komen hem voor deze gelegenheid steunen. Samen zingen ze ‘Lay back in the arms of someone’. Het is een hoogtepunt voor de fans die dit niet gauw zullen vergeten, zeker niet omdat Chris wint!
Tijdens veel concerten speelt Smokie liedjes van de nieuwe CD waar veel fans met smart op wachten. Al snel is ‘Home is anywhere you are’ favoriet omdat deze wordt opgedragen aan de fans. In het najaar komt de lang verwachtte CD uit. ‘On the wire’ een CD waar we als fans lang op moesten wachten. Maar het was het wachten wel waard. Al snel staat de CD in veel landen in de top tien.
Uit de poll die op deze site heeft gestaan blijken "Josephine" en "Tomorrow" de populairste liedjes te zijn van de CD.
Ondertussen gaat het toeren gewoon door. Zweden, Denemarken, Ierland en ondertussen Duitsland. In 2004 zijn ze 260 dagen op toernee en maken ze 178 vluchten.
Kerst vieren ze lekker thuis bij vrouw, familie en vrienden. Maar voordat ze het nieuwe jaar in gaan geven ze nog een concert en wel bij Mr. Putin. Ze spelen drie liedjes voor een zaal vol belangrijke genodigden die in een ongelofelijke luxe genieten van een nieuwjaars feest.

Uiteraard toert Smokie in 2005 weer hele delen van de wereld af. 
Helaas stop de officiele fanclub dit jaar. De website blijft wel bestaan maar de extra’s die er voor de leden zijn komen te vervallen. Dus geen magazine meer, geen inlogdeel op de site speciaal voor de leden en geen t-shirt aan het begin van het jaar.
Gelukkig veranderd Smokie zelf niet. Want ondanks het drukke toer schema zijn de heren na een concert altijd vriendelijk en nemen ze de tijd
om een praatje te maken met de fans die ze nog in het hotel ontmoeten.
In het najaar wordt Terry geopereerd. Maar gelukkig is hij weer hersteld als Smokie op 25 november naar Nederland komt. Een belevenis op zich. Net op deze dag sneeuwt het enorm en Smokie en crew komen daardoor te laat. Maar dat weerhoudt hun er niet van om toch een perfecte show te geven. (wil je meer hier over lezen, hier een verslag)

In 2006 doet Smokie tijdens de On The Wire Toer net als andere jaren ook weer Duitsland, Scandinavië, Engeland en Ierland aan. Maar ook gaan ze naar Australië en Korea.
Op 14 maart worden er tijdens een concert in Stockholm opnamen gemaakt. En deze komen op DVD uit. Live at Cirkus. Daarop uiteraard veel hits en natuurlijk liedjes van het On the Wire album. En met twee extra bonus nummers “I’ll meet you at midnight” en 
“Boulevard of Broken Dreams“.

2007 lijkt een heel normaal en een niet bijzonder jaar te worden voor Smokie. Zoals elk jaar toeren ze door de landen die ze elk jaar aan doen. Alleen in het najaar word Terry ziek. Eén concert moet worden afgezegt en een aantal anderen worden gegeven met een vervanger. Gelukkig hersteld Terry weer helemaal en kan hij de laatste concerten van het jaar weer zelf aanwezig zijn.

 

Reacties op dit artikel
Marian, 2010-04-04
( +1 )

Hallo,

Ik heb nog een plakboek van Smokie uit de jaren 70.
Voor verzendkosten stuur ik het graag op.
Laat maar even weten of er interesse is.
Vriendelijke groet, Marian
Yvonne, 2010-04-05
( +1 )

Dat zou ik geweldig vinden ik ben 46 jaar dan weet je het wel.
Marian, 2010-06-05
( 0 )

Hoi Yvonne,

Ik had je reactie destijds niet gezien. Mail nog even naar mijn eigen mailadres of je het plakboek wilt hebben.
Groet, Marian
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl