X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

 • Ontvang 5 originele gedichten
 • Volledig gepersonaliseerd
 • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Muziek, Tv en films" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Vormen van digitale televisie

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van jtoonders jtoonders Auteur op infoyo sinds
17 April 2008


Bekijk het profiel van jtoonders
Datum: 09-07-2008
Auteur: Jtoonders
Digitale televisie wordt ook in Nederland steeds populairder. Veel Nederlanders kijken thuis al digitaal TV. Maar, welke vormen van digitale televisie zijn er nou beschikbaar, en welke vorm moet ik kiezen? De verschillende vormen van digitale televisie zijn in dit artikel stap voor stap op een rijtje gezet.

Digitale televisie via de satelliet

Digitale televisie via de satelliet Vaak wordt gedacht dat digitaal televisie kijken via de satelliet onbetaalbaar is, terwijl het financieel gezien juist een enorm interessante vorm van digitale TV is. Digitaal via de satelliet (DVB-S) levert u het signaal met een schotelantenne en een decoder. Ook op vakantie (in de caravans, campers, het vakantiehuisje of op een bootje) kan digitale televisie ontvangen worden.

Het aantal zenders bij digitale televisie via de satelliet kent geen grenzen, aangezien u zo goed als alle televisiezenders ter wereld kunt bekijken met deze optie. Wanneer u dekking belangrijk vind, is dat dus ook een erg interessante vorm.

Voordelen van digitale televisie via de satelliet
 • De prijs is concurrerend (zeker wanneer u dat per zender bekijkt)
 • U kunt vrijwel alle televisiezenders ter wereld bekijken
 • U kunt gebruik maken van een elektronische programmagids (een EPG)
 • Het is mogelijk om - tegen iets hogere kosten - via de satelliet te internetten
 • U kunt het overal gebruiken (op de boot, op de camping of zelfs op het strand)

Nadelen van digitale televisie via de satelliet
 • Digitale TV is lastiger te installeren
 • Een decoder is noodzakelijk, en moet jaarlijks worden vervangen
 • Er moet een schotel aanwezig zijn


Digitale televisie via de kabel

Digitale televisie via de kabel (DVD-C) is een populaire vorm van TV in Nederland. Zo goed als alle aanbieders bieden de mogelijkheid aan om digitale TV te kijken via de kabel. Meer dan 90% keek al via de kabel televisie, waardoor de stap naar digitale televisie met deze vorm over het algemeen gezien veel kleiner is dan met de andere vormen.

Voor deze optie heeft u enkel een goede decoder nodig die het digitale signaal kan lezen. De installatie van een dergelijke decoder is erg gemakkelijk, waardoor u al binnen een halfuur aan de slag kunt gaan.

Voor digitale televisie via de kabel bent u aangewezen op de standaard kabelaanbieder binnen uw woonplaats.

Voordelen van digitale televisie via de kabel
 • Het "alles in n" principe. Bellen, TV kijken, surfen en radio luisteren gaat via n kabel.
 • De optie voor een Elektronische programmagids (EPG)
 • De prijs is prima in verhouding tot het aantal zenders
 • De combinatieaanbiedingen bij de kabelaars zijn vaak aantrekkelijk
 • Het installeren is binnen 30 minuten gebeurd zonder veel moeilijkheden
Nadelen van digitale televisie via de kabel
 • Eenmalige aanschaf van een ontvanger (kosten: circa 100 euro)
 • Extra programma's (films, zenders uit het buitenland) zijn erg duur
 • U bent afhankelijk van uw lokale kabelmaatschappij
 • Voor ieder TV toestel moet er een andere settupbox zijn

Digitale televisie via de ether

Bij digitale TV via de ether (DVD-T) wordt het signaal opgepikt door een antenne. Digitale televisie via de ether is goedkoper dan de kabel, maar belangrijker is dat u niet afhankelijk bent van waar de kabel zich in huis bevind, en u niet langer overal kabeltjes door uw huis heen heeft lopen.

Met digitale televisie via de ether zijn er echter minder zenders te ontvangen dan via de andere vormen, plus het feit dat deze vorm van digitale televisie een stuk gevoeliger is voor tijdelijke storingen waardoor u soms geen televisie kunt kijken.

Voordelen van digitale televisie via de ether
 • Alles is draadloos, dus u kunt overal digitaal televisie kijken!
 • Digitaal TV kijken in de auto is geen probleem
 • Er is een elektronische programmagids (EPG) aanwezig
 • Goedkoper te verkrijgen bij combinatieabonnementen
 • Het installeren is een kwestie van drukken en starten
Nadelen van digitale televisie via de ether
 • 75% dekking in Nederland. Deze vorm is niet overal beschikbaar
 • Het aantal buitenlandse televisiezenders is gering
 • Twintuner moet worden aangeschaft om te kunnen opnemen
 • Verschillende programma's op verschillende TV's is alleen mogelijk bij uitbreiding

Reacties op dit artikel
Huub van der weijden, 2008-08-11
( 0 )

Er staat bij de nadelen van digitale televisie via satelliet, een decoder is noodzakelijk en moet jaarlijks worden vervangen. ? ! Hoe komen jullie daar nu weer bij ik kijk al meer dan 10 jaar via de schotel en mijn decoder is nog nooit vervangen.
Aliesje666, 2010-01-13
( 0 )

Sinds wij een digitale decoder hebben doet onze tv ook vaag...al meerdere malen klachten doogegeven....geen reactie.
Alles moet maar veranderd worden en er wordt elke keer iets nius verzonnen om geld in laatje te krijgen.
Don, 2010-06-01
( 0 )

Cool ga zo door!!!!!!!
Alex, 2013-08-08
( 0 )

Mooi verhaal maar enkele zaken niet helemaal juist.
Dat je bij satelliet-ontvangst elk jaar je decoder moet vervangen is natuurlijk onzin. Het komt wel eens voor dat die nieuw aangeschaft moet worden maar de enige provider in Nederland, t.w. Canal Digitaal levert een tuner in bruikleen, dus als er iets veranderd krijg je van hun automatisch een andere.
Je kan heel veel zender ontvangen, ook heel veel gratis buitenlandse zenders, maar zeker niet alle zenders van de wereld. Ten eerste al simpelweg omdat niet alle zenders ter wereld via de satelliet uitzenden, als ze dat wel doen dan nog via verschillende satellieten waarvan er zich (in Nederland) zo'n 60% achter de horizon aan de andere kant van de aardbol bevinden en die kan je nooit ontvangen, ook niet met een draaibare- of multi-focus-schotel.
Tegenwoordig zijn er op de kabel in de plus-pakketten veel zenders die (in de Nederlandse variant) niet of niet in HD beschikbaar zijn.

Dan is het nog het vermelden waard dat het inderdaad overal in Europa te gebruiken is en dat je dan voor de camping en zo geen apart abonnement nodig hebt.

Dan is het bij alle drie genoemde varianten overigens zo dat je voor iedere TV een aparte set-top-box nodig hebt, tenzij je TV een ingebouwde digitale tuner heeft. Die moet dan wel geschikt zijn voor de gekozen variant en voor gecodeerde uitzendingen voorzien worden van een CI-kaart, ook wel insteekkaart genoemd.

Ook is het zo dat je bij alle aanbieders de benodigde decoder/ontvanger/set-top-box of insteekkaart gratis bij je abonnement in bruikleen krijgt. Alleen voor extra's zoals een harde schijf om op op te nemen of bij een tweede (of derde enz.) ontvanger moet je extra betalen.
Uiteraard kan je ook zelf een ontvanger kopen en dan heb je meer keuze in de gebruiksmogelijkheden.

Bij digitale tv via de kabel (heet trouwens DVB-C, geen DVD-C) vindt ik de prijs juist erg hoog, ook bij combinatie aanbiedingen. Films of sport op bestelling (Video On Demand) zijn inderdaad duur, maar wel mogelijk.
Ook uitzending gemist is vaak mogelijk maar op welke zenders ben je afhankelijk van je kabelmaatschappij en kost soms ook meer.

Grootste nadeel is bij de kabel is dat je je kabelmaatschappij niet kunt kiezen.

Bij digitale tv via de ether (DVB-T, niet DVD-T) is het signaal uiteraard draadloos (net als bij satelliet overigens), maar zal er toch een kabel moeten lopen van je antenne naar de ontvanger/tv. In 75% van de gevallen is het signaal echter zo goed dat je kan volstaan met de standaard meegeleverde binnenantenne die vlak bij je tv staat.
Combinatie abonnementen met deze vorm van tv zijn er maar een paar en in de meeste gevallen is je tv-abonnement dan niet goedkoper, maar de prijs is wel de laagste van alle drie.
Via de ether is ook nog de enigste mogelijkheid dat je gratis nog naar Nederlandse TV kan kijken * (Nederland 1/2/3 en minimaal één regionale zender). Je hebt er wel dan ook een aparte ontvanger (tenzij je tv een ingebouwde DVB-T tuner heeft) en antenne voor nodig, maar geen insteekkaart en geen smartcard nodig.
* Ik heb de gratis ontvangst van BVN (Beste Van Nederland en Vlaanderen) via de satelliet maar even buiten beschouwing gelaten.
Deze vorm van tv is in 99% van Nederland wel mogelijk, alleen in sommige gebieden zal je een antenne buiten, eventueel op dak moeten (laten) plaatsen.
In de auto is ontvangst mogelijk maar tot ong. 30 km/u. Wil je sneller rijden dan heb je een speciale zg. 'diversity'-ontvanger nodig, die weer wat duurder zijn.

Een twintuner is niet noodzakelijk voor het opnemen, echter tijdens het opnemen kan je niet naar een andere zender kijken. Dit geldt overigens ook voor alle varianten, een extra tuner of twintuner is nodig als je tegelijkertijd wilt kunnen kijken en opnemen.
Bij de kabel heb je (in de meeste gevallen), ook nog het "oude" analoge signaal, welke dan weer door alle apparatuur (tv's, videorecorders, harddiskrecorders) nog te ontvangen is, dat voordeel heb je bij alle andere varianten niet.

Dan is er nog een vierde variant: TV via DSL (ADSL/VDSL). Dit gaat via de kabel van je telefoonaansluiting of via glasvezel.
Vaak is hier wel een combinatie-pakket verplicht.
Verder komt het op hetzelfde neer als digitale tv via de kabel maar heb je geen analoog signaal erbij.
Ook is dit niet overal in Nederland mogelijk maar afhankelijk van de beschikbaarheid van (een goed) xDSL of glasvezel.
Nadeel is ook hier de hoge prijs.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl