X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

 • Ontvang 5 originele gedichten
 • Volledig gepersonaliseerd
 • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Muziek, Tv en films" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Les Miserables - De musical

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van xEvelien xEvelien Auteur op infoyo sinds
06 Februari 2009


Bekijk het profiel van xEvelien
Datum: 01-12-2008
Auteur: XEvelien
19 Oktober 2008 ben ik naar Les Miserables geweest in het Nieuwe Luxor theater in Rotterdam. Ben je van plan om naar de musical te gaan, twijfel je nog of heb je er bepaalde ideeen over? Lees dan mijn recentie en wie weet verander je wel van gedachten!..

5 W's - Objectieve informatie

Waar?
Nieuwe Luxor theater te Rotterdam.

Wanneer?
19 oktober 2008

Waarom?
Omdat ik dol op musicals ben en dus zo veel mogelijk musicals bezoek!

Wie?

Rolverdeling 19 oktober:
 • Jean Valjean
  René van Kooten
 • Javert
  Wim van den Driessche
 • Marius
  Jamai Loman
 • Cosette
  Suzan Seegers
 • Fantine
  Nurlaila Karim
 • Eponine
  Céline Purcell
 • Thenardier
  Richard Groenendijk
 • M. Thenardier
  Marjolein Algera
 • Enjolras
  Marcel Visscher

Wat?
Les Miserables, een musical over het leven van de armen en de rijken en de machtsvertoningen die zich vroeger in Frankrijk afspeelden. Het verhaal draait uiteindelijk steeds weer om Jean Valjean, een man die 19 jaar in een strafkamp opgesloten heeft gezeten voor het stelen van een brood. De opzichter in dat strafkamp, Javert, gunt Valjean zijn vrijheid niet en blijft hem, na zijn vrijlating, nog achtervolgen. Valjean neem een andere naam aan, monsigneur Madeleine, en weet het tot fabriekseigenaar en zelfs burgemeester van Montreuil-sur-Mer schopt.

Fantine, een van de werkneemsters uit de fabriek, wordt door de ploegbaas ontslagen als hij erachter komt dat Fantine, die niet getrouwd is, een kind heeft. De dochter, Cosette, woont in bij een waard (Thénardier), zijn vrouw (M. Thénardier) en hun dochter (Eponine). Fantine betaald hen om voor haar te zorgen. Vlak voor Fantine sterft, belooft Valjean dat hij voor Cosette zal zorgen. Hij haalt haar bij de Thénardiers weg, ze vluchten naar Parijs en hij voedt haar op als was ze zijn eigen kind.

Negen jaar later wordt er in Parijs door een groep studenten een opstand voorbereidt. Tijdens een kleine rel kunnen Valjean en Cosette net op tijd ontkomen aan Javert, die op dat moment in Parijs is. Ook de Thénardiers zijn op dat moment in Parijs, met hun dochter Eponine. Eponine wordt smoorverliefd op Marius, maar Marius heeft intussen alleen nog maar oog voor Cosette.

Als de revolutie uitbreekt, weet Valjean niet meer goed wat hij moet doen. Moet hij vluchten voor Javert, of moet hij de opstandelingen helpen? Hij blijft en helpt de studenten. Javert sluit zich als spion aan bij de opstandelingen, maar hij wordt snel herkend door Gavroche, een straatschoffie dat aan de kant van de studenten staat. Javert wordt overgeleverd aan Valjean, die daardoor de kans heeft hem te vermoorden. Dat laatste doet hij niet, hij laat hem vrij. Op datzelfde moment komt Eponine bij de barricades om Marius te spreken, maar ze wordt neergeschoten en sterft in Marius' armen.

Dan barst de strijd los. Uiteindelijk sterft iedereen die op de barricade was, behalve Marius en Valjean. Marius is zwaargewond en Valjean probeert hem te redden. Terwijl hij Marius afvoert, komt hij Javert tegen. Valjean speelt in op zijn geweten, en Javert laat hem gaan. Vervolgens zit Javert zo in de put dat hij Valjean maar niet te pakken krijgt en hem steeds weer laat gaan, dat hij zelfmoord pleegt.

Marius herstelt snel dankzij de goede zorg van Cosette, maar hij is in zware rouw vanwege de dood van al zijn vrienden. Bovendien weet hij niet wie hem heeft gered. Als hij en Cosette trouwen, duiken ineens de Thénardiers op, die hem vertellen en kunnen bewijzen wie hem gered heeft. Ze vertellen dat Valjean hem heeft gered en als bewijs tonen ze Marius zijn eigen ring. Die hadden ze van hem gestolen toen hij en Valjean lagen te slapen in het riool. Marius en Cosette haasten zich naar Valjean, die hen een briefje geeft waarop hij al zijn geheimen heeft geschreven. Daarna verenigt hij zich met de geesten van Fantine en Eponine en heeft hij rust. Zo komen Marius en Cosette te weten wat er daadwerkelijk is gebeurd.

Mijn mening

Ronduit: Geweldig! Een prachtige musical met een sterk verhaal. Hier en daar was de zang wat minder, maar dat viel in het niet bij de geweldige stemmen van René, Jamai en Celine. Zeker een aanrader!

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2017 - Infoyo.nl