X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Muziek, Tv en films" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Muziekinstrument de klarinet

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +2 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van yellow yellow Auteur op infoyo sinds
23 Januari 2009


Bekijk het profiel van yellow
Datum: 24-07-2009
Auteur: Yellow
De klarinet heeft zijn eigen warme en zachte geluid. Een klarinet wordt vooral gebruikt in de klassieke en jazz-genre, maar wordt wel steeds populairder de laatste tijd. Ook in een harmonie wordt de klarinet bespeeld.

De klarinet

De klarinet De klarinet wordt steeds populairder en op de meeste muziekscholen zijn wel een aantal leerlingen, die klarinet leren spelen. Er zijn verschillende soorten klarinet, elk met een verschillende toonhoogte. De sopraan, bas en alt klarinet. Binnen deze indeling zijn de belangrijkste klarinetten: de bes klarinet en de es klarinet. In AustraliŽ gebruiken de militaire bands ook de as klarinet. Deze is heel klein en valt onder de piccolo-instrumenten. De G-klarinet wordt meestal gebruikt voor Griekse en Turkse folkmuziek.

De klarinet valt onder de houtblazers. Professionele klarinetspelers hebben een instrument van Afrikaans harshout. Dit zijn de duurdere klarinetten en er zijn tegenwoordig ook klarinetten, die van kunststof hars gemaakt zijn, zodat het voor ouders betaalbaar wordt om hun kind te leren spelen.

Het riet

Het instrument maakt gebruik van een riet, dat vastgeklemd zit aan het mondstuk. Het wordt gemaakt van rietstengels, die hol zijn. De stugheid van het riet maakt de toon. Hoe stugger het riet, hoe mooier de toon wordt, maar ook wordt de klarinet moeilijker te bespelen. Leerlingen zullen dus een soepeler riet nemen.

De klarinet in het orkest

De klarinet in het orkest In een symfonieorkest spelen normaal gesproken twee of drie klarinettisten. Het is ook een favoriet solo-instrument en er is heel wat muziek geschreven voor orkest met solo klarinet. Mozart en von Weber hebben prachtige stukken geschreven.
Ook in de 20e eeuw zijn er heel wat componisten geweest, die stukken voor de klarinet geschreven hebben, zoals Richard Strauss en Igor Stravinsky.
Ook was de klarinet een belangrijk instrument in de ontwikkeling van de jazz-muziek. In de New-Orleans jazzbands speelde de klarinet meestal de hoofdrol. later werd dat minder, maar in de jaren '50 en '60 werd de klarinet in de Britse Dixielandmuziek weer heel belangrijk. Ook in de Jiddische klezmermuziek speelt de klarinet de hoofdrol.


Deze link laat het concert voor klarinet , f mol 3,  zien van von Weber:

http://www.youtube.com/watch?v=XZIPrKn9EGo

Een polka voor 3 klarinetten:

http://www.youtube.com/watch?v=sAyAZ3YuQkQ&feature=related

Een voorbeeld van Klezmermuziek:

http://www.youtube.com/watch?v=OgvXY8cHZlk&feature=related

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2017 - Infoyo.nl