X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Muziek, Tv en films" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Hoe leer ik het best op mezelf gitaar spelen?

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +5 )
  Slecht artikel ( -4 )
RSS van jeroen70 jeroen70 Auteur op infoyo sinds
28 September 2009


Bekijk het profiel van jeroen70
Datum: 30-09-2009
Auteur: Jeroen70
Was het ook uw tienerdroom om gitaar te leren spelen, droom je er nog altijd van. Waarom niet? Blijf niet bij de pakken zitten, en ga over tot actie! Als je nu niet begint, ga je het waarschijnlijk nooit doen. De gitaar is het ideale instrument om jezelf aan te leren. Duizenden boeken zijn erover te vinden, duizenden sites. Maar loop ook niet te snel van stapel, want het lijkt gemakkelijk, maar je zal er toch veel tijd in moeten stoppen.

Tip1: Bezin vooraleer je begint

Veel geld is al uit de raam gegooid door impulsieve aankoop van een gitaar, plectrums, stemkastje, draagband, versterker enz...

Als je echt gitaar wilt leren spelen, zoek je best eerst een vriend(in)/kennis met een gitaar of je deze een maand mag lenen. Vaak wordt de basis van het gitaar spelen onderschat en met gebrek aan doorzettingsvermogen, zal je na een maand blij zijn dat je zelf nog geen apparatuur gekocht hebt. 

Ben je toch een doorzetter, vastberaden om ooit gitaar te kunnen spelen, dan kan je overgaan tot de aankoop van je eerste gitaar. Laat je genoeg informeren door de verkoper, maar pas op, want een verkoper blijft een verkoper. Haal dus best informatie bij verschillende winkels of vraag raad aan vrienden die er zeker iets van kennen. 

Best kan je eerst beginnen met een akoustische gitaar. Het spelen op een elektrische gitaar vraagt reeds meer vaardigheid en is moeilijker om mee te starten. Je zal immers in het begin nooit de klanken horen die je verwacht en het zal je alleen maar zenuwachtig maken. Een beginners akoustische gitaar zal je ook veel minder kosten dan een degelijke elektrische gitaar met versterker. Tip2: Hoe moet ik mijn gitaar stemmen

De gitaar staat meestal gestemd in EADGBE. Elke letter stelt hier in volgorde een snaar voor op je gitaar, met de eerste E voor de dikste snaar. Wanneer je het stembakje aanzet, het stil maakt, en een open snaar speelt, zal er een dergelijke letter verschijnen. En zal je moeten bijschroeven tot er bij elke snaar de juiste letter opkomt, plus een groen lampje.

Voor sommige liedjes zal je de gitaar anders moeten stemmen, maar dit gaan we in het begin niet nodig hebben.Tip3: Hoe begin ik het best

Ga opzoek naar wat naslagwerk en begin met de basisakkoorden uit je hoofd te leren. Leer ook de juiste vingerzetting op je gitaar. 

Best leer je de vingerzetting van 2 akkoorden tegelijkertijd. Sla het ene akkoord éénmaal aan, tel tot 3, je hebt nu 3 seconden tijd om je vingerzetting te veranderen in een ander akkoord en sla dit aan. En tel weer tot 3 om te wisselen naar het eerste akkoord. Wanneer dit je aardig lukt, kan je overgaan tot 2 seconden, tot je de akkoorden vlot kan wisselen. Dit kan enkele dagen tot een week duren. Niet opgeven dus. Wanneer je jezelf klaar voelt, kan je er al een 3de akkoord bijnemen. 

Wanneer je al enkele akkoorden onder de knie hebt, en al eens een afwisselende slag geprobeerd hebt, kan je overgaan tot het opzoeken van een beginners lied. Er bestaat duizenden liedjes die je kunt spelen met de basisakkoorden alleen. 

En af en toe zal je dan in een nieuw liedje ook een raar nieuw akkoord vinden, dat je dan eerst zal moeten leren spelen. Zo blijf je nieuwe akkoorden tegenkomen en dit is een goede manier om op je eigen tempo te evolueren.

De aanhouder zal toch winnen.

Tip4: Hoe lees ik gitaar tabs?

Als je op jezelf gitaar wilt leren spelen, heb je waarschijnlijk nooit notenleer gevolgd en kan je best opzoek gaan naar gitaar tabs of chords. Dit is een soort tablatuur voor mensen zonder notenkennis. 

Op de chords tablatuur, zal je enkel de tekst van het liedje vinden met daarboven de akkoorden die je op dat moment van het lied moet spelen. Je zal dus eerst wel goed naar het liedje moeten luisteren om de juiste slag te vinden. Je kan ook beginnen door het meespelen van het liedje door op gepaste tijd, het juiste akkoord maar éénmaal aan te slaan en te laten doorklinken. Dan kan je later aan de slag werken, die er vanzelf wel zal komen. 

Op gitaar tabs  vind je 6 horizontale lijnen met allemaal cijfers op. Hier zal je ook het ritme zelf weer moeten vinden op het gehoor. Je leest de tablatuur gewoon van links naar rechts als een boek. Elke lijn stelt een snaar voor, de onderste lijn stelt je dikste snaar voor en de bovenste lijn de dunste snaar. De waarde van het cijfer geeft de fret voor op dewelke je die snaar moet aanspelen. Dus op welk vakje op de gitaarhals je de snaar moet indrukken. Wanneer er meerdere cijfers onder elkaar staan, wil dit zeggen dat je deze allemaal samen een keer moet spelen. Zo zullen er ook akkoorden worden geschreven door verschillende cijfers onder elkaar te plaatsen die je dus samen moet aanslaan. Je speelt dus dan een gewoon akkoord, er staat dan vaak gewoon niet bij dewelke je speelt. Maar des te meer je vordert des te meer akkoorden zal je herkennen en des te gemakkelijker wordt het lezen van de tabs.

Tip5: Gitaar spelen doet te veel pijn?

In het begin zullen je vingers al na een half uur pijn doen van het spelen, het kan zelf zijn wanneer je de volgende dag wilt spelen dat die pijn direct terugkomt. Ofwel stop je met spelen, ofwel zet je door. Zoals Bryan Adams zingt: 'Played untill my fingers bled'. Dit in het extreme, maar je moet er iets voor over hebben. 

Maar wees gerust, er zal na enkele weken reeds eelt op je vingertoppen groeien, zodat je het veel langer kan volhouden zonder pijn te voelen. En uiteindelijk zal je nooit geen pijn meer voelen. En daartegen kan je hopelijk al wat gitaar spelen en wordt het dus plezant. 

Speel ook nooit gitaar als je net uit de douche/bad/zwembad komt. Je eelt zal doorweekt zijn en door te spelen, zal je het eraf spelen zodat je opnieuw eelt moet kweken en de pijn dus weer zal moeten doorstaan.

Voordelen

Kunnen gitaar spelen heeft belachelijk veel voordelen.

1. Vrouwen staan zot van mannen die gitaar kunnen spelen.
2. Sfeer brengen in de huiskamer/ aan kampvuur enz...
3. Vrouwen staan zot van mannen die gitaar kunnen spelen. 
4. Vrouwen staan zot van mennen die gitaar kunnen spelen. 
5. En zo kunnen we nog even doorgaan.

Niets dan voordelen dus.


Reacties op dit artikel
Marcus, 2009-09-30
( -2 )

Op jezelf gitaar spelen ?
Ik zou dan eerst eens beginnen met wat gevoelige snaren in mezelf te raken , ha ha ha
Dikke neger, 2009-11-02
( -1 )

WHAHAHAAHAHAHAH
ja bijmij doethetnog steeds pijn vangisteren toen ik de heel daggitaar heb ges[peeld maar het eelt groeit al hihihihihihih
I love dennis en rob, 2010-02-17
( +1 )

Ik kan gitaar spelen en ik heb een tip geloof in jezelf
Lexio, 2010-03-09
( 0 )

Hey er staat dat je voor sommige nummers ook anders moet stemmen maar dat komt verder niet aan de orde, weet iemand een site of iets waar het duidelijk uitgelegd staat hoe je anders moet stemmen?

en n tip als je lang gespeeld heb en je vingers doen zeer, leg je gitaar een uurtje weg en begin dan weer, het doet wel pijn maar uiteindelijk heb je er vrij snel geen last meer van, en een andere tip als t niet lukt en t gaat maar fout, leg hem ook even weg en ga later weer door.

groetjess

Lex
Jeroen70, 2010-03-22
( +1 )

Ik heb zelf ook lang gezocht naar een site waar ze duidelijk uitleggen, hoe je u gitaar anders kunt stemmen dan normaal, maar ik heb die niet gevonden.

Maar het is niet zo moeilijk: ik geef een voorbeeld.

Everlong van de Foo Fighters
Hier is het nodig om je dikste G-snaar anders te stemmen. Namelijk in zoals de D snaar.
Het enige wat je moet doen is gewoon deze snaar teruglosser draaien tot je stemapparaat D- aangeeft. easypeasy
Soerwah, 2010-08-13
( +1 )

Die voordelen zijn geniaal haha!
Ik ben zelf sinds gister gestart en kan alle akkoorden (behalve F en B vind ik nog pittig) redelijk spelen. 2 Akkoorden achter elkaar lukt nog niet vloeiend, maar de aanhouder wint! Oh en, goede tip over wisselen tussen 2 akkoorden, ga ik zeker doen

Ik zelf heb de basis akkoorden hier geleerd:
http://www.gitaartabs.nl/index.php?page=les_Chords_basis&menu=akkoorden
Voor meer info kan je daar ook terecht, zoals Eminor ed.

Ik raad wel aan om bij een kennis aan te kloppen voor de eerste keer, heeft mij erg veel geholpen (en als het een gitaarfanaat is helpt hij je graag!)

En voor de Super Mario Fans (+ je leert er guitar tabs lezen):
http://www.youtube.com/user/fuzzymonkey777#p/a

En voor het stemmen van je gitaar (engels maar duidelijk):
http://stampproject.com/guitar%20files/Lessons/guitar_lesson2.htm
Mhc, 2010-08-21
( -3 )

Tim, 2010-09-06
( -1 )

"Best kan je eerst beginnen met een akoustische gitaar. Het spelen op een elektrische gitaar vraagt reeds meer vaardigheid en is moeilijker om mee te starten. Je zal immers in het begin nooit de klanken horen die je verwacht en het zal je alleen maar zenuwachtig maken. Een beginners akoustische gitaar zal je ook veel minder kosten dan een degelijke elektrische gitaar met versterker. "

wat is dit voor een bullshit XD? een electrische is JUIST makkelijker te bespelen. En mensen spelen nog geen gitaar dus wat boeit het nou wat voor toon ze horen. Wat boeit het in general.. niks is fout kwa toon of je nou op acoustic of electisch doet. Het is wel chill om te beginnen op een wat goedkopere acoustische ja want die zij nrelatief goedkoper. Maar ga geen bullshit redenen verzinnen xD.
Fons, 2013-03-03
( +1 )

Graag enkele tips, ik speel reeds 50 jaar gitaar en in bands, het enige wat telt om goede gitaar te spelen is geduld en volharding, met de tijd ken je en leer je alle akkoordenn MAAR neem er de tijd voor, in deze tijd heb je alle mogelijkheden via pc en webs om alles te vinden wat je zoekt, zorg steeds voor een goed afgestelde gitaar en begin dan je snaren af te gaan met je vier vingers waarvan je wijsvinger steeds n1 is voor een soepelheid te creeren in ge vingers en pas daarna akkoorden, begin met E en A en D,pas daarna andere spelen
fons
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2017 - Infoyo.nl