X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Muziek, Tv en films" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Geschiedenis van de moderne muziek deel 19.

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+2
  Goed artikel ( +2 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van paulbakker paulbakker Auteur op infoyo sinds
11 Januari 2010


Bekijk het profiel van paulbakker
Datum: 11-09-2010
Auteur: Paulbakker
In Nederland waren halfverwege de jaren zestig van de vorige eeuw de toenmalige beatgroepen trendvolgers. Alles wat in Engeland en in mindere mate Amerika gebeurde werd in ons land keurig na gedaan.

Dit alles werd mede ondersteund door Radio Veronica en, in mindere mate, de muziekbladen die hier werden uitgegeven. De Golden Earrings zouden in 1966 vier singles uitbrengen. De opvolger van de jaar eerder verschenen debuut single Please Go had als titel That Day en werd in Engeland opgenomen. De single bereikte uiteindelijk de tweede plaats in de Top 40. Verder verschenen dat jaar de singles If You Leave Me (mei), Daddy Buy Me A Girl (september) en Don't Run Too Far (november). Muzikaal waren de Earrings met sprongen vooruit gegaan. Opvallend genoeg zou de tweede elpee van de Earrings pas een jaar later uit komen.
In juni van dat jaar verschijnt wel de nieuwe elpee van de Motions, getiteld In Their Own Way. Na het grote succes eind 1965 van de single Wasted Words, verschijnen in de loop van 1966 vier nieuwe singles: Everything That's Mine (februari), Why Don't You Take It (april), Every Step I Take (september) en It's The Same Old Song (december). De twee eerstgenoemde singles zijn afkomstig van de tweede elpee, de overige waren nieuwe nummers. Als bonus staan ze tegenwoordig wel op de cd. Everything That's Mine is duidelijk een poging om het geluid van de Britse band The Who te benaderen, terwijl It's The Same Old Song uit de Tamla Motown catalogus afkomstig was.
De Pretty Things waren het grote voorbeeld voor groepen als de Outsiders en Q 65. De Amsterdamse Outsiders brachten in 1966 hun eerste drie singles uit, te weten Lying All The Time (juni), Keep On Trying (augustus) en Touch (november). Hiervoor had de groep twee singles uitgebracht op het Muziek Expres label. De titels hiervan waren You Mistreat Me en Felt Like I Wanted To Cry. Eerstgenoemde was in 1965 al door Muziek Expres uitgebracht. Zanger Wally Tax was de blikvanger van de groep, en afgezien van de Muziek Expres releases zouden de overigen hoge noteringen bereiken in de Top 40.
Uit Den Haag kwam Q 65. Ook deze band zou in 1966 met hun eerste drie singles indruk maken. De titels hiervan waren You're The Victor (maart), The Life I Live (juni) en I Despise You (oktober). Tevens verscheen in datzelfde jaar de debuut elpee Revolution.
Boudewijn de Groot zou in mei 1966 een grote hit scoren met Welterusten Mijnheer De President. Door het succes van deze protestsong werd hij steeds meer gezien als de Nederlandse Bob Dylan. In dat jaar zouden ook zijn twee eerste elpees verschijnen. De eerste had als titel simpel Boudewijn De Groot en de tweede heette Voor De Overlevenden.
In april verscheen de tweede (en laatste) single van de groep Het: Kejje Nagaan.
Meer Nederlandstalig succes was er ook voor Ramses Shaffy met Sammy. Uiteindelijk zou de plaat de tweede plaats van de Top 40 halen. De Hunters hadden met gitarist Jan Akkerman iemand van uitzonderlijke klasse in hun midden. Helaas zouden ze slechts een grote hit hebben: Russian Spy And I. Hierna zou Akkerman samen met o.a. Kaz Lux de groep Brainbox beginnen, en nog veel later met Thijs van Leer Focus.
Andere Nederlandse bands die in 1966 voor het eerst succes hadden, waren de Sandy Coast, Tee Set en de Shoes.
De Sandy Coast kwamen uit Voorburg en hadden hun platencontract te danken aan het winnen van een talentenjacht. Een jaar eerder was hun eerste single Being In Love verschenen, welke jammerlijk flopte. In 1966 verschenen vier singles: Subject Of My Thoughts, That Girl Was Mine, We'll Meet Again en Sorry She's Mine. Slechts de twee laatstgenoemde platen zouden bescheiden noteringen halen in de Top 40. Grote man bij de Sandy Coast was gitarist en componist Hans Vermeulen.
De Tee Set kwamen uit Delft, en onderhielden nauwe contacten met Robbie van Leeuwen van de Motions. Van Leeuwen zou dan ook de eerste twee singles van de Tee Set schrijven: Early In The Morning en Believe What I Say. De debuut elpee Emotion verscheen ook in 1966. Voor deze plaat zou ook Hans van Eijck, die toen nog deel uitmaakte van de groep Jumping Pop-In, enkele nummers schrijven. Na het verschijnen van de elpee zou Van Eijck definitief toetreden tot de Tee Set.
De Shoes kwamen uit Zoeterwoude en hadden aan het eind van 1966 hun eerste hit met Standing And Starring. Hun opvallende sound was mede te danken aan het stemgeluid van zanger Theo van Es.
Rob Hoeke's R & B Group had eerder al een goed verkopende plaat met het Boogie Woogie achtige Down South, doch de grote doorbraak kwam met de single Margio, welke in juni 1966 binnenkwam in de Top 40. Dit werd in oktober van dat jaar nog eens dunnetjes over gedaan met de follow-up single When People Talk.
Cuby & The Blizzards zorgden ervoor dat ook de bluesmuziek in ons land aan bodkwam. Bovendien onderhielden ze nauwe contacten met grootheden als Van Morrison, John Mayall en Alexis Korner. Hun eerste single had als titel Back Home, en verscheen in september 1966. In dat jaar verscheen ook de debuut elpee Desolation. De voormalige Jumping Jewels gingen verder onder de naam Jay Jays en hadden nog een laatste hit met Bald Headed Woman.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2017 - Infoyo.nl