X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Muziek, Tv en films" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Geschiedenis van de moderne muziek deel 20.

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+2
  Goed artikel ( +2 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van paulbakker paulbakker Auteur op infoyo sinds
11 Januari 2010


Bekijk het profiel van paulbakker
Datum: 03-10-2010
Auteur: Paulbakker
In 1966 kwamen er nog steeds nieuwe groepen en vocalisten bij, zij het in mindere mate dan in de jaren daarvoor. 1966 zou tevens het begin zijn van een nieuw tijdperk in de moderne muziek.

Belangrijk was de beslissing van de Beatles, om in dat jaar voor het laatst live concerten te geven. De groep zou zich steeds meer bezig houden met het maken van elpee's. De zogenaamde studio jaren waren voor hen aangebroken. In feite waren die al tijdens de opnamen van de laatste elpee Rubber Soul begonnen. Van Rubber Soul werd het nummer Michelle als single uitgebracht, en opnieuw kwamen de Beatles hiermee op de eerste plaats in de Top 40. In de maanden mei en juni verscheen meer nieuw plaatwerk van de Beatles. Allereerst de e.p. Bad Boy. Het nummer Bad Boy was in Amerika al eerder op elpee verschenen. Helaas bevatte de e.p. naast de titelsong slechts drie nummers die al eerder uitgebracht waren. Een maand later verscheen de single Paperback Writer, met als b-kant Rain. Dit nummer was al een aanwijzing van hetgeen ons in de toekomst nog meer te wachten zou staan. De opvolger van Rubber Soul was de elpee Revolver, welke in het verlengde lag van Rubber Soul. Van Revolver werd de meezinger Yellow Submarine uitgebracht als single.
Van de Rolling Stones verscheen in februari 1966 de single 19TH Nervous Breakdown, met als b-kant As Tears Go By. In de loop der jaren zou deze b-kant meer waardering krijgen dan de a-kant. In april verscheen de elpee Aftermath, een maand later gevolgt door de nieuwe single Paint It Black. Voor Europese begrippen was dit inderdaad een nieuw Stones nummer, in Amerika was het terug te vinden op Aftermath. In juli en augustus verschenen achtereenvolgens de singles Lady Jane en Mother's Little Helper, allebei afkomstig van de Europese uitvoering van Aftermath. Mother's Little Helper stond niet op de Amerikaanse persing. Het laatste wapenfeit van de Rolling Stones in 1966 was de in oktober verschenen single Have You Seen Your Mother Baby,Standing In The Shadow ? Een spektaculaire plaat met een al even spektaculair geluid, die vreemd genoeg niet verder kwam dan de derde plaats in de Top 40.
Een jaar eerder waren de Amerikaanse Walker Brothers vanwege uitblijvend succes in hun vaderland, naar Engeland vertrokken. In 1965 zouden ze vier singles uitbrengen: Pretty Girls Everywhere, Love Her, Make It Easy On Yourself en My Ship Is Coming In. De twee laatstgenoemden zouden in Engeland de Top 10 halen. In Nederland zouden de Walker Brothers pas in 1966 doorbreken met The Sun Ain't Gonna Shine Anymore. De plaat zou de negende plaats van de Top 40 bereiken. Vermeldenswaard is wellicht dat de B-kant misschien beter als aparte single uitgebracht had kunnen worden. Nu zou After The Lights Go Out door het succes van de A-kant wat ondergewaardeerd blijven. Verder verschenen er in 1966 van de Walker Brothers nog de volgende singles: (Baby) You Don't Have To Tell Me, Another Tear Falls en Deadlier Than The Male. Ondanks dat deze singles kwalitatief bijzonder goed waren, ging het met de populairiteit in ons land bergafwaarts en zouden zij alleen in Engeland nog goed verkopen.
De Kinks scoorden in 1966 vier grote hits, waarvan Dedicated Follower Of Fashion en Sunny Afternoon de eerste plaats van de Top 40 bereikten. Dandy en Dead End Street waren eveneens Top 10 hits. Het was interessant om te zien hoe de beatgroepen van het eerste uur zich muzikaal steeds verder ontwikkelden. Opmerkelijk waren de hits van groepen die eigenlijk uit het Merseybeat tijdperk stamden. De Searchers hadden weer eens een hit, nu met Take It Or Leave It, geschreven door Mick Jagger en Keith Richards. Het duo Peter & Gordon kennen we ook uit de hoogtijdagen van de Merseysound. Met de single Woman deden ook zij goede zaken.
Nadat een jaar eerder de Small Faces twee singles hadden uitgebracht ( Watcha Gonna Do About It en I've Got Mine) braken zij in 1966 pas echt door. Er zouden drie singles van hen verschijnen, namelijk Sha La La La Lee, All Or Nothing en My Mind's Eye. All Or Nothing zou in Nederland de tweede plaats van de hitparade bereiken. Tevens verscheen in datzelfde jaar hun gelijknamige eerste elpee. Ook van de Hollies verschenen er in 1966 drie nieuwe singles: I Can't Let Go, Bus Stop en Stop Stop Stop. De twee laatstgenoemden zouden hier de derde en vierde plaats van de Top 40 weten te bereiken. Verder verschenen er in 1966 twee elpee's van de Hollies: Would You Believe en For Certain Because. Herman's Hermits hadden hun grootste hit ooit met No Milk Today, terwijl van de Who maarliefst vier singles zouden verschijnen: Substitute, A Legal Matter, I'm A Boy en Happy Jack. A Legal Matter was afkomstig van hun eerste elpee, en door hun vorige platenmaatschappij alsnog op single uitgebracht om zodoende mee te liften op het succes van de Who bij hun nieuwe maatschappij. De single zou in Nederland echter zelfs de top 20 niet halen, terwijl de overigen zonder uitzondering hoog in de top 10 belanden. De tweede elpee A Quick One werd eveneens in 1966 uitgebracht.
Naast de Beatles stonden de Amerikaanse Beach Boys model voor groepen die zich muzikaal steeds verder ontwikkelden. Waren het tot en met 1965 hoofdzakelijk singles en elpee's met surfmuziek (de kerstelpee uit 1964 buiten beschouwing gelaten), vanaf 1966 werden hun platen steeds interessanter. Van de vier singles die in 1966 uitgebracht zouden worden (Barbara Ann, Sloop John B, God Only Knows en Good Vibrations) konden zeker de drie laatstgenoemden een vergelijking met het Beatles repertoire doorstaan. Sterker nog, de elpee Pet Sounds die in datzelfde jaar verscheen, werkte behoorlijk inspirerend op het duo Lennon en McCartney. Sloop John B. zou in ons land in april de eerste plaats van de Top 40 bereiken. Organist Alan Price was uit de Animals gestapt, en bracht met zijn nieuwe groep de Alan Price Set in 1966 drie singles uit: I Putt A Spell On You, Hi-lili-Hi-lo en Willow Weeps For Me. De Animals zelf hadden minder succes met de singles Inside Looking Out en Don't Bring Me Down. De elpee releases werden van de Animals al even verwarrend als die van de Beatles en de Rolling Stones. In Europa verschenen twee elpee's: Animalisms en Wild Animals terwijl er in Amerika drie uitkwamen: The Animals On Tour, Animalization en Animalism. De Fortunes hadden met This Golden Ring opnieuw succes, de opvolger You Gave Me Somebody To Love deed het aanzienlijk minder goed. Het zou bijna drie jaar duren eer de Fortunes in Nederland opnieuw succes zouden hebben. Het echtpaar Sonny & Cher zouden in oktober 1966 met Little Man op de eerste plaats staan in de Top 40. Manfred Mann kwamen in dat jaar met twee singles: Pretty Flamingo en Semi-detached Suburban Mr.James. De Mama's & Pappa's debuteerden in 1966 met de singles Monday Monday en I Saw Her Again. Verder was daar het debuut van Simon & Garfunkel in de Nederlandse hitlijsten. Hun single The Sounds Of Silence stond op 15 januari nummer 10 in Nederland, de opvolger Homeward Bound haalde zelfs drie maanden later de vierde plaats. In de zomer van datzelfde jaar verscheen ook hun single I Am A Rock en in de laatste helft van 1966 verschenen bovendien de singles The Dangling Conversation en A Hazy Shade Of Winter die in ons land weinig succes hadden. Een jaar eerder was trouwens de eerste elpee verschenen: Wednesday Morning 3 AM. De single The Sounds Of Silence was eind 1965 al uitgebracht. In 1966 kwamen daar de elpee's Sounds Of Silence en Parsley,Sage,Rosemary and Thyme nogeens bij.
De Supremes hadden met You Can't Hurry Love en You Keep Me Hangin' On minder succes dan de jaren daarvoor. De elpee Supremes A Go Go kon daar weinig verandering in brengen. De Troggs maakten een vliegende start met vier singles en twee elpee's in 1 jaar. De singles Wild Thing, With A Girl Like You, I Can't Control Myself en Any Way That You Want Me waren gedegen popsongs, de eerste drie zouden allen de top 10 in ons land halen. De titels van de twee elpee's zijn: From Nowhere en Trogglodynamite. Amerika zou Amerika niet zijn als daar ook nogeens een derde elpee wordt uitgebracht met als titel Wild Thing. De Spencer Davis Group brak met hun vijfde single, genaamd Keep On Running, eindelijk ook door in Nederland. De vorige vier ( Dimples uit 1964 en I Can't Stand It, Every Little Bit Hurts en Strong Love uit 1965) waren hier nauwelijks opgemerkt. Verder verschenen in 1966 tevens de singles Somebody Help Me en het uitstekende Gimme Some Lovin'. Een jaar eerder was de debuut elpee van de Spencer Davis Group al verschenen, nu kwamen er in 1 jaar tijd twee elpee's bij, The Second Album en Autumn '66.
Ike & Tina Turner verpletterden alles en iedereen met River Deep Mountain High. Vreemd genoeg zou de plaat niet verder komen dan de negende plaats in de Top 40. De opvolger A Love Like Yours zou zelfs maar net een hitparade notering weten te halen. Cliff Richard had het in die periode erg moeilijk. Zijn singles Wind Me Up (Let Me Go), Blue Turns To Grey (geschreven door Mick Jagger en Keith Richards) en Visions werden nog slechts bescheiden hits. Zanger Donovan maakte ookal zo een opmerkelijke ontwikkeling door. Zijn nieuwe singles Sunshine Superman en Mellow Yellow stonden wel erg ver af van zijn eerdere platen. Datzelfde gold ook voor de elpee Sunshine Superman, die in vergelijking met het jaar daarvoor verschenen elpee's What's Bin Did And What's Bin Hid, Fairytale en Universal Soldier een groot verschil was. Niet langer protestsongs maar meer gericht op zijn eigen leven en een voorbode van het hippietijdperk dat weldra zou aanbreken. De Lovin' Spoonful hadden in 1965 al twee singles uitgebracht, die alleen in hun vaderland Amerika redelijk verkochten: Do You Believe In Magic ? en You Didn't Have To Be So Nice. De doorbraak in ons land kwam in 1966, met het verschijnen van de singles Daydream, Did You Ever Have To Make Up Your Mind, Summer In The City en Rain On The Roof. In 1965 was ook de elpee Do You Believe In Magic ? verschenen. In 1966 kwamen daar twee elpee's bij: Daydream en What's Up Tiger Lily. Toen Barbara Streisand eind 1965 voorzichtig doorbrak in Nederland met de single People, had zij in Amerika reeds zeven elpee's en elf singles op haar naam staan. De single Second Hand Rose deed het bij ons een stuk beter dan People, en zou uiteindelijk op nummer drie van de Top 40 terecht komen. Percy Sledge had zijn eerste hit in Nederland met When A Man Loves A Woman. De opvolgers Warm And Tender Love en It Tears Me Up bleven hier vrijwel onopgemerkt. De Four Tops hadden in Amerika al zeven hits en twee elpee's op hun naam staan, voordat zij in 1966 bij ons doorbraken met Reach Out I'll Be There. Verder verscheen in Nederland de single It's The Same Old Song. Dit was 1 van de zeven hits die de groep al eerder in Amerika had. En in dat zelfde jaar kwamen er nog twee elpee's bij: Four Tops Live en Four Tops On Top. De groep Dave Dee Dozy Beaky Mick & Tich had vier singles uit, voordat ze met Hideaway doorbraken in ons land. Verder verschenen in 1966 nog de singles Bend It en Save Me plus de gelijknamige eerste elpee en de tweede elpee met als titel If Music Be The Food Of Love...Prepare For Indigestion. Het wordt enigszinds eentonig, maar de Easybeats hadden in Australie ook al zeven singles en twee elpee's uit voordat ze hier met Friday On My Mind doorbraken. In 1966 zou daar de elpee Vol.3 bijkomen. Na slechts 1 hitsingle (Hanky Panky) verschenen er van Tommy James & The Shondells twee elpee's: Hanky Panky en It's Only Love.
Na in 1963 al twee singles uitgebracht te hebben ( Fingertips p.2 en Uptight ) brak Stevie Wonder in 1966 voorzichtig door met Blowin' In The Wind en later dat jaar met A Place In The Sun. Tevens kwamen er twee elpee's van hem uit: Up Tight en Down To Earth. In 1966 gingen ook de Monkees van start. Muzikaal stelde dit Amerikaanse kwartet in het begin niet veel voor. Drummer Micky Dolenz had bijvoorbeeld nimmer een drumstick vastgehouden, laat staan dat hij kon drummen. De eerste platen werden danook ingespeeld door sessie muzikanten. Last Train To Clarksville en I'm A Believer werden desondanks grote hits, terwijl ook de eerste elpee Meet The Monkees goed verkocht werd. Na in 1965 twee kleine hits gehad te hebben met It's Not Unusual en What's New Pussycat had Tom Jones aan het eind van 1966 zijn eerste nr.1 hit met Green Green Grass Of Home.
Opvallende eendagsvlieg was Nancy Sinatra, die behalve met haar uiterlijk ook met These Boots Are Made For Walking indruk maakte. In 1962 scheen ze al eerder een hit gehad te hebben met Like I Do, maar dat kon niemand zich meer herinneren.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2017 - Infoyo.nl