X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Muziek, Tv en films" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Geschiedenis van de moderne muziek deel 21

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+2
  Goed artikel ( +2 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van paulbakker paulbakker Auteur op infoyo sinds
11 Januari 2010


Bekijk het profiel van paulbakker
Datum: 28-10-2010
Auteur: Paulbakker
Het jaar 1967 zal voor altijd verbonden blijven met begrippen als Flower Power en de Summer Of Love. Toch was er aan het begin van dat jaar nog weinig te merken van de liefdevolle zomer die in aantocht was.

Aan het begin van 1967 waren het nu eens niet de Beatles die in de belangstelling stonden. Alle aandacht ging uit naar een nieuwe gitaarheld: Jimi Hendrix. In februari kwam zijn single Hey Joe op de elfde plek van de Top 40 terecht. En in mei bereikte Purple Haze de veertiende plaats. De platen werden uitgebracht onder de naam Jimi Hendrix Experience, die op dat moment naast Hendrix bestond uit drummer Mitch Mitchell en bassist Noel Redding. Verder verschenen in dat jaar de singles The Wind Cries Mary, The Burning Of The Midnight Lamp en Foxy Lady. Deze laatste plaat werd simpelweg uitgebracht onder de naam Jimi Hendrix. Aan het eind van 1967 zou ook de elpee Are You Experienced verschijnen.
Maar de Beatles zouden wel een belangrijk stempel drukken op 1967. Zo kwam in februari een single uit met (alweer) een dubbele A-kant: Penny Lane / Strawberry Fields Forever. Dit laatste nummer (lees: John Lennon) ging verder waar de elpee Revolver was gebleven. Het belangrijkste plaatwerk zou echter in de zomer uitgebracht worden. Allereerst was daar de elpee Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, een maand later gevolgd door de single All You Need Is Love. Vooral de elpee zou een mijlpaal in de muziekgeschiedenis worden. In december zouden nog de single Hello Goodbye en de dubbel e.p. Magical Mystery Tour verschijnen. De e.p. was tevens de soundtrack van de derde Beatlesfilm, alleen dit keer voor televisie bedoeld.
Van de Rolling Stones verscheen in januari de single Let's Spend The Night Together. Min of meer gelijktijdig kwam ook de elpee Between The Buttons uit. Inhakend op de flowerpower rage kwamen de Stones in augustus met de single We Love You, met op de B-kant Dandelion. Ondanks afspraken tussen de Beatles en de Stones betreffende release data van hun platen, was de impact van Sgt. Pepper zo groot dat de Stones elpee Their Satanic Majesties Request, die een half jaar na Sgt. Pepper verscheen nogal ondergesneeuwd raakte. De single She's A Rainbow met op de B-kant 2000 Light Years From Home kwam ookal niet verder dan de derde plaats. Een van de grootste zomerhits was echter San Francisco van Scott McKenzie. Alleen in Nederland werd dit nummer nog overschaduwd door het tenenkrommende Waarom Heb Jij Me Laten Staan van de Heikrekels. Een ander belangrijk nummer in 1967 was A Whiter Shade Of Pale van Procol Harum. Het was een nummer helemaal in de tijdgeest van dat jaar, en ook de voorloper van wat later symfonische muziek zou worden genoemd. En net als A Whiter Shade Of Pale zou ook de opvolger Homburg de eerste plaats van de Top 40 bereiken. Naast Procol Harum waren de Bee Gees, Herd en Easybeats belangrijke nieuwkomers. Zowel de Bee Gees als de Easybeats kwamen uit Australie. Met maarliefst zes singles zouden de Bee Gees in 1967 de hitparades bestormen. Spicks And Specks, New York Mining Disaster 1941, To Love Somebody, Massachusetts, Holiday en World zouden allen wereldwijd goed verkopen. Met als aantekening dat Spicks And Specks in eerste instantie alleen in Australie en Nederland een hit werd. Tevens verschijnt de elpee Bee Gees 1st.
De Easybeats hadden met Friday On My Mind ook een nummer 1 hit. De Herd, met o.a. Peter Frampton in de gelederen, debuteerden met From The Underworld, twee maanden later gevolgd door Paradise Lost. De Tremeloes zorgden voor een vrolijke noot. Hun singles Here Comes My Baby, Silence Is Golden, Even The Bad Times Are Good en Be Mine waren opvallend te noemen. Ondanks dat de groep Them, met zanger Van Morrison in de gelederen, achteraf een legendarische band zou worden kwamen ze in Nederland niet verder dan 1 hitnotering. Gloria zou in july de vijfde plaats halen. In Nederland was de tweede elpee van de Golden Earrings verschenen, met als titel Winter Harvest. Van deze elpee verscheen het nummer In My House op single. Vrij snel na het verschijnen van deze plaat werd zanger Frans Krassenburg vervangen door Barry Hay. In de nieuwe bezetting verschenen in 1967 de singles Sound Of The Screaming Day en Together We Live Together We Love. In Engeland gebeurde hetzelfde bij de Spencer Davis Group. Nadat in februari de single I'm A Man nog was uitgebracht, verlieten zanger Steve Winwood en zijn broer Muff de band. Hun vervangers waren Phil Sawyer en Eddie Hardin. Van deze nieuwe formatie zou de single Time Seller worden uitgebracht. Na Tom Jones brak ook ladykiller Engelbert Humperdinck door. Zijn Release Me deed het dan ook vooral bij de dames erg goed. Overige singles van Humperdinck in dat jaar waren There Goes My Everything en The Last Waltz. Tom Jones zelf had evenmin te klagen, Detroit City, Funny Familiar Forgotten Feelings,  I'll Never Fall In Love Again en I'm Coming Home waren allen grote hits. De Beach Boys deden het goed met Then I Kissed Her, Heroes And Villains en Wild Honey. Tevens verscheen in 1967 hun elpee Smiley Smile. De Kinks bleven doorgaan met Top 10 hits te leveren, zoals nu met Mr.Pleasant, Waterloo Sunset en Autumn Almanac. Hun elpee's Live At The Kelvin Hall en Something Else verschenen in datzelfde jaar. Daarnaast verschenen er van Kinks gitarist Dave Davies twee singles: Death Of A Clown en Susannah's Still Alive. Manfred Mann hadden hun eerste (en laatste) nummer 1 hit met Ha Ha Said The Clown. Opvallend genoeg zouden in 1967 maarliefst drie elpee's van Manfred Mann verschijnen: As Is, One Way en What A Mann. Een jaar eerder was hun derde elpee, Soul Of Mann uitgebracht.
De Monkees werden muzikaal gezien steeds beter. Hetzelfde gold voor hun platen. Er werden vier singles gereleased in '67, namelijk: A Little Bit Me A Little Bit You, Alternate Title (Randy Scouse Git), Pleasant Valley Sunday en Daydream Believer. De meeste nummers werden echter door anderen geschreven. Vooral Neil Diamond schreef veel hits voor de groep. Drie elpee's verschenen er in dat jaar: More Of The Monkees, Headquarters en Pisces,Aquarius,Capricorn And Jones LTD. De Small Faces deden het goed met de singles Here Comes The Nice en (vooral) Itchycoo Park. De langspelers From The Beginning en Small Faces verschenen ook in 1967. Van de Who verschenen drie singles, waarvan er twee ( I Can See For Miles en The Last Time ) niet verder kwamen dan de tipparade. Hoewel I Can See For Miles twee maanden later alsnog de Top 40 zou weten te bereiken. Pictures Of Lily was voorlopig de laatste Top 10 hit voor de groep. Het zou drie jaar duren voordat ze in Nederland weer in de top van de Nederlandse Hitparades terug te vinden waren. De elpee The Who Sell Out was ookal minder succesvol. Drie nieuwe singles verschenen er ook van DDDBM&T ( Dave Dee,Dozy,Beaky,Mick & Tich). Touch Me Touch Me, Okay en Zabadak waren licht verteerbaar. Op elpee gebied was het ook bij hun een chaos. In Engeland verscheen er een Golden Hits, in Amerika een Greatest Hits en bij ons What's In A Name. In Nederland waren op dat moment groepen die eveneens vrij veel singles uitbrachten. De Tee Set bijvoorbeeld, waren met vier nieuwe singles volop in de race. Don't You Leave, Please Call Me, Now's The Time en What Can I Do kwamen allen in de Top 40. Na in 1966 de single What A Crazy Life te hebben uitgebracht, kwamen de Cats een jaar later met drie nieuwe singles: Vive Lamour, Sure He's A Cat en What Is The World Coming To. Vanaf dat moment zouden de Cats, net als de Golden Earrings, door Radio Veronica enorm gepusht worden. De Ro-D-YS debuteerden in 1967 met drie singles, namelijk Take Her Home, Just Fancy en Nothing To Change A Mind. De twee eerstgenoemden zouden achteraf hun grootste successen blijken te zijn. De Outsiders bereikten in dat jaar hun hoogtepunt. Het succes van de singles Monkey On Your Back, Summer Is Here, I've Been Loving You So Long en Don't You Worry About Me zouden zij nimmer meer weten te evenaren. Op het Relax label werd hun gelijknamige eerste elpee uitgebracht. 1967 was ook het jaar waarin de Shoes definitief doorbraken. Dit gebeurde met de singles Na Na Na, Peace And Privacy en Farewell In The Rain. Had Q65 een jaar eerder al drie singles uitgebracht (You're The Victor, The Life I Live en I Despise You), in 1967 zouden er wederom drie volgen: From Above, World Of Birds en Where Is The Key ? Op Decca zou tevens de e.p. Kjoe Bloes verschijnen.
In Engeland debuteerden de Move eveneens met drie singles: Night Of Fear, I Can Hear The Grass Grow en Flowers In The Rain. De Hollies lieten in dit jaar zelfs vier singles op hun fans los: On A Carrousel, Carrie Anne, King Midas In Reverse en Dear Eloise. Twee uitstekende elpee's verschenen eveneens in 1967: Evolution en Butterfly. Nancy Sinatra had twee duetten opgenomen, een met haar vader Frank (Something Stupid) en de ander met Lee Hazlewood (Jackson). Verder beleefde Soul en Soulachtige muziek haar doorbraak. Voorbeelden hiervan zijn: Arthur Conley (Sweet Soul Music), Aretha Franklin (Respect), Bar Kays (Soulfinger), Four Tops (It's The Same Old Song) en It Takes Two van het duo Marvin Gaye & Kim Weston. De Supremes deden het goed met The Happening. De elpee The Supremes Sing Holland-Dozier-Holland verscheen ook in 1967. Verder waren er hits voor Petula Clark (This Is My Song), Boudewijn De Groot (Land Van Maas En Waal), Whistling Jack Smith (I Was Kaiser Bill's Batman), John Woodhouse (Melodia), Sandie Shaw (Puppet On A String), Keith West (Excerpt From A Teenage Opera), Turtles (Happy Together), Boxtops (The Letter) en Roger Whittaker (If I Were A Rich Man). Twee nieuw Nederlandse acts mogen niet onvermeld blijven. Ten eerste protestzanger Armand, die met Ben Ik Te Min en Blommenkinders verdienstelijk debuteerde. De Buffoons deden dit met Tomorrow Is Another Day. In 1966 was van Cuby & The Blizzards de single Back Home verschenen en in 1967 zouden er nog drie volgen: Just For Fun, Another Day Another Road en Distant Smile. De tweede en derde elpee verschenen ook in dit jaar: Groeten Uit Grollo en Praise The Blues (samen met Eddie Boyd). De debuut elpee Desolation was een jaar eerder verschenen.
Opvallend was het aantal singles dat de Mama's & Papa's uitbrachten in dat jaar: vijf stuks. De titels hiervan waren Words Of Love, Dedicated To The One I Love, Creeque Alley, Twelve Thirty en Glad To Be Unhappy. David Garrick  had een jaar eerder al 2 singles uitgebracht, de Stones cover Lady Jane en Dear Mrs. Applebee. Nu kwamen er nogeens vier singles bij: I've Found A Love, A Certain Misunderstanding, Ave Maria en Don't Go Out Into The Rain. Van de Amerikaanse band Jefferson Airplane was in 1966 de elpee Jefferson Airplane Takes Off verschenen. Op deze plaat nam Signe Toly Anderson de vocalen nog voor haar rekening. Na het verschijnen van deze eerste elpee verliet zij de groep en werd vervangen door Grace Slick, waarmee in feite het succesverhaal van Jefferson Airplane begon. In '67 werden de elpee's Surrealistic Pillow en After Bathing At Baxter's uitgebracht, vergezeld van de wereldwijde millionseller White Rabbit met op de b-kant Somebody To Love. Eveneens uit Amerika kwam The Velvet Underground, met mensen als John Cale, Lou Reed en zangeres Nico in de gelederen. De eerste elpee had dan ook als titel The Velvet Underground & Nico. Het is de bekende witte hoes met een banaan erop afgebeeld.
En last but not least: Pink Floyd. Na de single Arnold Layne verscheen in 1967 de elpee The Piper At The Gates Of Dawn.
Verder kwamen in dat jaar nog de singles See Emily Play, Flaming en Apples And Oranges uit. Het betekende min of meer het begin van een nieuw tijdperk.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2017 - Infoyo.nl