X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Muziek, Tv en films" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Geschiedenis van de moderne muziek deel 23.

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+3
  Goed artikel ( +3 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van paulbakker paulbakker Auteur op infoyo sinds
11 Januari 2010


Bekijk het profiel van paulbakker
Gerelateerde artikelen Geschiedenis van de moderne muziek...
Datum: 02-12-2010
Auteur: Paulbakker
Stonden de jaren 1966 en 1967 voor wat betreft de popmuziek vooral in het teken van nieuwe wegen ontdekken, in 1968 waren een hoop groepen en artiesten weer terug bij af.

Het White Album van de Beatles is een goed voorbeeld. Weinig orkestwerk meer, gewoon back to basic. Een van de bekendste nummers van deze dubbel elpee/cd is While My Guitar Gently Weeps, waarin de solo door Eric Clapton werd gespeeld. In 1966 was Clapton, samen met Jack Bruce en Ginger Baker, van start gegaan met de groep Cream. De muziek van Cream was een soort witte bluesmuziek, live doorspekt met veel improvisatie werk. In 1966 was van Cream de elpee Fresh Cream verschenen, een jaar later gevolgt door Disraeli Gears.In 1968 verscheen de dubbel elpee Wheels Of Fire. Succesvolle singles van Cream dat jaar waren Sunshine Of Your Love en White Room. Een jaar eerder waren I Feel Free en Strange Brew op single verschenen. Van de Rolling Stones verschijnt in 1968 de elpee Beggars"s Banquet, waarvan Street Fightin' Man op single zou uitkomen. Drie maanden daarvoor was Jumping Jack Flash op single uitgebracht. Het meest indrukwekkende nummer van Beggar's Banquet is Sympathy For The Devil. De ultieme live uitvoering hiervan is terug te vinden op de dvd Live At The Max. De Kinks beleefden muzikaal gezien een wat mindere periode. De drie singles die van hen in 1968 verschenen (Wonder Boy, Days en Starstruck) kwamen nogwel in de top 10, maar echt grote hits werden het toch niet. Meer indrukwekkend was hun elpee Village Green Preservation Society. Belangrijk in 1968 was het verschijnen van de eerste platen van Fleetwood Mac. De groep werd een jaar eerder opgericht door Peter Green en Mick Fleetwood, beiden afkomstig uit de Bluesbreakers van John Mayall. In eerste instantie bestaat Fleetwood Mac naast Green en Fleetwood uit John McVie en Jeremy Spencer. In 1968 komt tevens Danny Kirwan bij de groep. Twee elpee's zouden er van Fleetwood Mac in dat jaar verschijnen, namelijk de gelijknamige (Fleetwood Mac) en Mr.Wonderful. Waren de langspelers nog hoofdzakelijk bedoeld voor het bluespubliek, met de single releases probeerden de groep ook een groter publiek te bereiken. De eerste single Need Your Love So Bad zou in Nederland zelfs de Top 10 halen. Een andere opvallend nieuwe band was de Equals. In 1968 zouden er zes singles van hen uitkomen, namelijk Baby Come Back, I Get So Excited, Police On My Back, Laurel And Hardy, Giddy Up A Ding Dong en Softly Softly. Allen voorzien van een zeer dansbaar ritme, en daardoor zeer geliefd bij het toenmalige disco publiek. Een jaar eerder was de elpee Unequalled Equals verschenen, in 1968 kwam daar de tweede elpee Equals Explosion nog eens bij.
Van de Tremeloes waren een jaar eerder de eerste singles zonder Brian Poole verschenen. Here Comes My Baby, Silence Is Golden, Even The Bad Times Are Good en Be Mine waren allen vrolijke, doch pretentieloze nummers. Sommige zouden dan ook niet verder komen dan de Tipparade. In 1968 verschenen nog de singles Suddenly You Love Me, Helule Helule, My Little Lady en I Shall Be Released. De Hollies kwamen in 1968 met twee singles: Jennifer Eccles en Listen To Me/Do The Best You Can. Het was tevens het jaar waarin Graham Nash de Hollies zou verlaten. De elpee Hollies Sing Dylan verscheen eveneens in 1968.
Een jaar eerder was de eerste single van de Doors verschenen: Light My Fire. In ons land werd het slechts een bescheiden hit. In dat jaar verschenen ook de twee eerste elpee's, de gelijknamige (The Doors) en Strange Days. In 1968 zou de derde Doors elpee verschijnen: Waiting For The Sun. In datzelfde jaar werden de tweede en derde single uitgebracht: The Unknown Soldier en Hello I Love You. Belangrijkste man bij de Doors was zanger Jim Morrison.
Waren de Pretty Things bij het grote publiek wat op de achtergrond geraakt, ze kwamen wel in 1968 met de allereerste rock opera: S.F.Sorrow. De meest succesvolle rock opera kwam echter aan het eind van dat jaar uit: Tommy van de Who. De drie singles die de Who eerder dat jaar hadden uitgebracht (Mary Anne With The Shaky Hand, Call Me Lightning en Dogs) waren veelal niet verder gekomen dan de Tipparade. Jimi Hendrix kwam in 1968 met twee uitstekende elpee's, namelijk Axis: Bold As Love en Electric Ladyland. Deze laatste was een dubbel elpee, en alleen al vanwege de vele blote dames op de hoes spraakmakend. Met singles had Hendrix niet veel op. Alleen het Dylan nummer All Along The Watchtower werd in dat jaar als single uitgebracht, en was bovendien terug te vinden op Electric Ladyland. Het eveneens van Electric Ladyland afkomstige Burning Of The Midnight Lamb werd slechts in Engeland als single uitgebracht.
Van de Small Faces werden drie singles uitgebracht, het sublieme Tin Soldier, Lazy Sunday en The Universal. De in een opvallend ronde hoes uitgebrachte elpee Ogden's Nut Gone Flake verscheen eveneens in 1968. De elpee kwam in Engeland op de eerste plaats van de elpee top 20. Van de Beach Boys werden in 1968 vier singles uitgebracht: Darlin', Friends, Do It Again en Bluebirds Over The Mountain. Tevens kwamen er drie langspelers uit: Stack-O-Tracks, Wild Honey en Friends. Waren de singles nog redelijk succesvol, met de elpee's ging het beduidend minder.Stacks-O-Tracks was niet meer dan een verzameling backingtracks. In 1990 en 2001 zou de plaat zelfs op cd worden uitgebracht, maar net als de elpee release in 1968 werden de cd's nauwelijks verkocht. Het is dan ook met recht een verzamel object te noemen. Van Pink Floyd verschijnt in 1968 de elpee A Saucerful Of Secrets. Van kwartet zou Pink Floyd korte tijd uitgroeien tot kwintet daar David Gilmour de gelederen komt versterken. Dit omdat Syd Barrett het steeds vaker laat afweten. Op A Saucerful Of Secrets is Barrett nog slechts in 1 nummer te beluisteren. Vier singles zouden er in dat jaar verschijnen, die echter nauwelijks iets deden: It Would Be So Nice, Let There Be More Light, Jugband Blues en Point Me At The Sky.
Ian Anderson en Glenn Cornick richten in 1968 Jethro Tull op. Aangevuld met gitarist Mick Abrahams en drummer Clive Bunker wordt de eerste single opgenomen: Sunshine Day.De verkoop van deze single verloopt weinig succesvol. Daar kwam verandering nadat de groep van platenmaatschappij was veranderd en in datzelfde jaar de tweede single werd uitgebracht: A Song For Jeffrey. Dit nummer zou later ook op de eerste elpee staan, getiteld This Was. Het zou een van de meest succesvolle debuut elpee's zijn in de muziekhistory. Nadat Manfred Mann een jaar eerder wereldwijd een grote hit had met Ha Ha Said The Clown, deden ze dit in 1968 nogeens dunnetjes over met Mighty Quinn. Overige singles in dat jaar van Manfred Mann waren Up The Junction, My Name Is Jack en Fox On The Run. In Engeland werden er in dat jaar twee elpee's uitgebracht: Up The Junction (soundtrack) en Mighty Garvey. In Amerika werden eveneens twee langspelers uitgebracht. Naast de soundtrack Up The Junction verscheen daar de elpee The Mighty Quinn.
Waren in 1967 nog drie singles van de Byrds verschenen (So YouWant To Be A Rock 'N' Roll Star, My Back Pages en Lady Friend) die redelijk verkochten, de singles Have You Seen Her Face en Goin' Back waren een regelrechte flop. Een jaar later was het definitief gedaan met de hitsuccessen. Slechts You Ain't Going Nowhere en I Am A Pilgrim verschenen op single en kwamen niet verder dan de tipparade. Wel verschijnen er in dat jaar twee elpee's van de Byrds: The Notorious Byrd Brothers en Sweetheart Of The Rodeo. 1968 zou tevens het jaar zijn waarin David Crosby de groep zou verlaten. Zanger/componist Neil Diamond was in 1962 begonnen om zelf platen uit te brengen. Zijn eerste albums (Feel Of Neil Diamond en Just For You) werden slechts in Amerika redelijk verkocht. Zijn derde elpee Velvet Gloves And Spit uit 1968 zou in 1970 opnieuw worden uitgebracht, met een nieuwe versie van het nummer Shilo. In 1962 en 63 had Diamond samen met Jack Packer onder de naam Neil & Jack twee singles uitgebracht: You Are My Love At Last en I'm Afraid. In 1963 kwam de eerste solo single van Neil Diamond uit: At Night. Ook deze flopte jammerlijk. Maar vanaf mei 1963 zou het tij keren voor Diamond. Slechts een enkele uitzondering daargelaten zouden voortaan alle singles in de Amerikaanse charts terecht komen. Enkele van zijn grote hits in de periode 1966 t/m1968 waren Solitary Man, Cherry Cherry, Girl You'll Be A Woman Soon, Thank The Lord For The Night Time, Kentucky Woman en Red Red Wine.
Van Simon & Garfunkel verscheen in 1968 de single Mrs.Robinson in Nederland. In Amerika bereikte Scarborough Fair eveneens de Amerikaanse Top 20. Wanneer in dat jaar ook de elpee's The Graduate en Bookends worden uitgebracht, staan in Amerika op een gegeven moment al hun vijf elpee's in de Amerikaanse Top 100.
Werkelijk opzienbarend was de (van oorsprong Griekse) band Aphrodite's Child. Van de single Rain And Tears zouden er meer dan 1 miljoen worden verkocht. De debuut single Plastics Nevermore was eerder nog niemand opgevallen. In Oktober zou de elpee End Of The World verschijnen. Aphrodite's Child was een trio met als bekendste leden zanger/bassist Demis Roussos en toetsenist Vangelis Papathanassiou. Deze laatste zou in de jaren zeventig en tachtig onder zijn voornaam enkele zeer fraaie platen uitbrengen. Drie singles zouden er van Tom Jones verschijnen in 1968. Delilah en Help Yourself waren millionsellers, Love Me Tonight was iets minder succesvol. Zijn elpee's werden tot aan het eind van de jaren zestig hoofdzakelijk in Engeland goed verkocht. Eind jaren zestig zou daar verandering in komen, en werden zijn elpee's in andere landen ook goud.
Cliff Richard nam deel aan het Eurosongfestival, en met zijn Congratulations had hij sinds lange tijd weer eens een grote hit. De opvolger Marianne deed het alweer aanzienlijk minder goed, en kwam bij ons niet verder dan no.38 van de Top 40. De Bee Gees bleven het goed doen met hun singles. Words, Jumbo en I've Gotta Get A Message To You kwamen allen hoog in de Top 40. De b-kant van Jumbo was The Singer Sang His Song, dat kwalitatief zo sterk was dat hier sprake was van een dubbele a-kant. Horizontal is de titel van de tweede Bee Gees elpee, die eveneens in 1968 uitkwam. Later dat jaar kwam daar de elpee Idea nogeens bij. Tussendoor verscheen Rare,Precious And Beautiful, een elpee met oude opnamen uit 1963. Hadden de Moody Blues een jaar eerder het roer al rigoreus omgegooid door de sensationele elpee Days Of Future Passed en de daarvan afkomstige single Nights In White Satin, in de daarop volgende jaren ging men op de ingeslagen weg verder. De tweede elpee van de Moody Blues nieuwe stijl was In Search Of The Chord, waarvan twee singles werden uitgebracht: Voices In The Sky en Ride My See-Saw. Engelbert Humperdinck zou in 1968 drie singles uitbrengen, namelijk Am I That Easy To Forget, A Man Without Love en Les Bicyclettes De Belsize. Net als in 1967 verschenen er ook nu drie singles van DDDBM&T: The Legend Of Xanadu, Last Night In Soho en The Wreck Of The Antoinette.
In dat jaar zou ook Deep Purple van start gaan. Daarmee was de geboorte van de hardrock een feit. De eerste singles waren nog covers. Hush (Billy Joe Royal) en Kentucky Woman (Neil Diamond) verkochten alleen in Amerika goed. Hetzelfde kan gezegd worden van de twee eerste elpee's: Shades Of Deep Purple en Book Of Taliesyn. Zanger bij Deep Purple was in die periode Rod Evans, met wie een jaar later nog de derde elpee opgenomen zou worden. In 1970 moest hij echter plaats maken voor Ian Gillan. De overige leden van Deep Purple waren Ritchie Blackmore (gitaar), Nick Simper (bass), John Lord (keyboard) en drummer Ian Paice. Een andere band die in 1968 door zou breken was Status Quo. Oorspronkelijk door Francis Rossi, Alan Lancaster en John Coghlan in 1962 van start gegaan onder de naam de Spectres. Al snel zou zich Roy Lynes zich bij de groep aansluiten. Later werd de naam nog omgedoopt tot Traffic Jam, maar nadat in 1966 Richard Parfitt zich bij de groep aansluit werd het Status Quo. De eerste single werd direct een wereldwijde millionseller: Pictures Of Matchstick Men. Nog drie singles zouden er dat jaar verschijnen: Black Veils Of Melancholy, Ice In The Sun en (het ondergewaardeerde) Technicolor Dreams. Alle singles waren terug te vinden op de elpee Picturesque Matchstickable Messages From The Status Quo, die in 1968 uitkwam.
Van Procol Harum verscheen in 1968 slechts een single: Quit Rightly So, afkomstig van de eveneens dat jaar verschenen elpee Shine On Brightly. Meest opvallende track op deze plaat is het ruim zeventien minuten durende In Held T Was In I. De tweede grote hit van de Easybeats, Hello How Are You, was terug te vinden op hun elpee Vigil. Opvallend genoeg was er verschil tussen de Australische en Europese versie van de elpee. Van Donovan verschenen er vier singles: Jennifer Juniper, Hurdy Gurdy Man, Lalena en Atlantis. De twee eerste nummers waren afkomstig van de elpee The Hurdy Gurdy Man. Donovan In Concert  was ook een elpee die in 1968 verscheen. Van Bob Dylan kwam de elpee John Wesley Hardin uit, eigenlijk met als release datum 27 december 1967, maar algemeen beschouwd als een release uit 1968. Na de gelijknamige (Bob Dylan) elpee uit 1962, The Freewheelin' Bob Dylan (1963), The Times They Are A-Changin' (1964), Another Side Of Bob Dylan (1964), Bringing It All Back Home (1965), Highway 61 Revisited (1965) en het magistrale Blonde On Blonde (in Amerika DUBBEL platinum) uit 1966 was dit Dylan's achtste elpee.
Op single gebied waren er verder hoogstandjes van Barry Ryan (Eloise) en Richard Harris (MacArthur Park). Minder hoogstaand, doch vermeldenswaard zijn verder de singles van Mary Hopkin (Those Were The Days), Ester & Abi Ofarim (Cinderella Rockefella), Marbles (Only One Woman), Gary Puckett & Union Cap (Young Girl), Raymond Frogatt (Callow La Vita), Blue Cheer (Summertime Blues), Crazy World Of Arthur Brown (Fire)John Fred & His Playboy Band (Judy In Disguise), Georgie Fame (Ballad Of Bonny And Clyde), Canned Heat (On The Road Again), Casuals (Jesamine), Marty Wilde (Abergavenny), World Of Oz (The Muffin' Man) en Roland W met Monja. Van Gary Puckett & Union Cap zou later in 1968 nog de wat minder succesvolle single Lady Willpower verschijnen. Na in 1964 al twee singles te hebben uitgebracht (de Beatles cover I'll Cry Instead en Marjorine) had Joe Cocker met een ander Beatle nummer meer succes. With A Little Help From My Friends was een wereldwijde hit. Met uitzondering van Amerika, daar zouden zijn platen vanaf eind jaren zestig goed gaan verkopen. Tevens kwam dat jaar Feeling Alright uit op single.
Soul muziek beleefde in deze tijd ware hoogtijdagen. Otis Redding deed het uitstekend met Dock Of The Bay. Drie andere singles van hem (The Happy Song, Amen en I've Got Dreams To Remember) zouden eveneens goed verkopen. Waren Sam & Dave eind 1967 al in de Top 40 verschenen met Soul Man, een jaar later zouden ze pas echt los gaan met maarliefst vier nieuwe singles: I Thank You, You Don't Know What You Mean To Me, Can't You Find Another Way en Everybody Got To Believe In Somebody. Deze laatste zou echter niet verder komen dan de tipparade, en was al een teken aan de wand dat het met de soulmuziek in deze vorm snel over zou zijn. Percy Sledge bracht al vanaf 1966 platen uit. In dat jaar had hij bij ons een hit met When A Man Loves A Woman. Zijn Love Me Tender kwam in 1967 hier niet verder dan de tipparade, maar met Take Time To Know Her uit 1968 deed hij het weer uitstekend. Uiteindelijk zou de plaat de negende plaats van de Top 40 halen. Toch was dit al zijn negende single. Later dat jaar zouden zijn tiende en elfde single verschijnen: Sudden Stop en You're All Around Me. Deze zouden alleen in Amerika redelijk worden verkocht. Met Sweet Soul Music had Arthur Conley bij ons al een top 10 notering te pakken. Met Funky Street in 1968 wist hij dit echter niet meer te herhalen. Zangeres Aretha Franklin wist als een van de weinige ook na de soulrage te overleven. In 1967 verschenen van haar vijf singles (I Never Loved A Man, Respect, Baby I Love You, (You Make Me Feel) Like A Natural Woman en Chain Of Fools. Slechts Respect wist bij ons in eerste instantie tot de Top 40 door te dringen. Enkele maanden later gebeurde dat in Nederland alsnog met Chain Of Fools (februari 1968). Verder verschenen er in 1968 nog vier singles: Since You've Been Gone, Think, I Say A Little Prayer en See-Saw. I Say A Little Prayer zou de derde plaats van de Top 40 weten te bereiken. In Amerika was ook The House That Jack Built op single verschenen, doch deze was kennelijk niet bestemd voor de Europese markt. Drie elpee's verschenen er dat jaar, namelijk Lady Soul, Aretha Now en de live elpee Aretha In Paris. Vier singles verschenen er van de Four Tops in 1968. Walk Away Renee en If I Were A Carpenter werden bij ons nog goed verkocht, de opvolgers I'm A Believer en I'm In A Different World kwamen echter niet verder dan de tipparade. Een jaar eerder hadden zij nog grote hits met Standing In The Shadows Of Love, Bernadette en 7 Rooms Of Gloom. Merkwaardig genoeg was het in ons land rond The Godfather Of Soul James Brown opvallend stil. Slechts de elpee I Got The Feelin' zou dat jaar verschijnen. Achteraf zou het stilte voor de storm blijken te zijn.
Onder de nieuwe naam Diana Ross & The Supremes verschenen er vier langspelers in 1968: Reflections, Diana Ross & The Supremes Sing And Perform Funny Girl, Diana Ross & The Supremes Join The Temptations en Love Child. Vier singles verschenen er eveneens in 1968: Forever Came Today, Some Things You Never Get Used To, Love Child en I'm Gonna Make You Love Me. Het laatste nummer is van Diana Ross & The Supremes samen met de Temptations.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl