X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Muziek, Tv en films" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Geschiedenis van de moderne muziek deel 24.

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +2 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van paulbakker paulbakker Auteur op infoyo sinds
11 Januari 2010


Bekijk het profiel van paulbakker
Datum: 06-12-2010
Auteur: Paulbakker
Vanwege de omvang van deel 23 worden in dit hoofdstuk de Nederlandse acts die in 1968 een rol van betekenis speelden apart vermeld.

In tegenstelling tot de Golden Earrings ging het met de Motions minder voorspoedig. Weliswaar verschenen er in 1968 nog vier singles (You're My Adee, Miracle Man, I Ain't Got Time en Take The Fast Train) veel verder dan de tipparade of zeer bescheiden hitnotering kwam men niet. En of dit alles nog niet erg genoeg was verscheen er een fake live elpee, waar het publiek duidelijk was ingemixt. Bij de Golden Earrings ging het een stuk beter. Drie singles werden er in 1968 uitgebracht, namelijk I've Just Lost Somebody, Dong-Dong-Di-Ki-Di-Gi-Dong (de eerste nr.1 hit voor de groep) en het uitstekende Just A Little Bit Of Peace In My Heart. Inmiddels was ook de derde elpee verschenen: Miracle Mirror. Just A Little Bit Of Peace In My Heart (door sommige beschouwd als de beste Earring(s) single ooit) was een voorloper van de dubbel elpee On The Double, die een jaar later zou verschijnen. De Cats hadden een jaar eerder drie singles uitgebracht: Vive L'amour, Sure He's A Cat en What Is The World Coming To. In datzelfde jaar (1967) verscheen ook de debuut elpee Cats As Cats Can. Nadat Piet Veerman de meeste lead vocals voor zijn rekening ging nemen, kregen de Cats een ander geluid. Welliswaar werd de no.5 positie van What Is The World Coming To in de Top 40 pas in 1970 geevenaard, internationaal kreeg de groep nu duidelijk de wind mee. Drie nieuwe singles bracht de groep in 1968 uit: Turn Around And Start Again, Times Where When en Lea. De gelijknamige (The Cats) tweede elpee verscheen ook in 1968. Het duo Sandra & Andres ging veelbelovend van start met Storybook Children. De tweede single deed het minder goed, de titel hiervan was Something In My Heart. De in december 1967 uitgebrachte single Little Bird van de Tielman Brothers zou uiteindelijk de negende plaats bereiken.
Hadden de Buffoons in 1967 hun debuut gemaakt met Tomorrow Is Another Day, een jaar later zouden daar vier singles bijkomen: It's The End, Sister Theresa's East River Orphanage, Lovely Loretta en Goodbye My Love. De elpee Looking Ahead verscheen eveneens in 1968. De Shoes gingen onverminderd door met hits maken. De singles die in 1968 verschenen (No Money For Roses, Man's Life en Don't You Cry For A Girl) kwamen allen in de top 20. Don't You Cry For A Girl zou zelfs de vijfde plaats van de Top 40 bereiken. Speciaal voor de buitenlandse markt werd het in 1967 bij ons verschenen Farewell In The Rain voorzien van een andere b-kant. In Duitsland en Frankrijk werd Farewell In The Rain gekoppeld aan Na Na Na, terwijl in Italie Don't You Cry For A Girl de flipside van Farewell In The Rain werd. In alle gevallen was er dus sprake van een dubbele a-kant. De debuut elpee Wie De Shoes Past verscheen ook in 1968. Tussendoor had men nog tijd om reclame te maken voor Esso, met de Tank Esso Mix.
In datzelfde jaar verscheen ook de single van Shocking Blue: Lucy Brown Is Back In Town. Fred de Wilde was toen nog de zanger, later zou hij vervangen worden door Mariska Veres.De groep was een jaar eerder opgericht door ex-Motions gitarist Robbie van Leeuwen, en bestond verder uit Klaas v.d.Wal (bass) en drummer Cor v.d.Beek. In 1967 was de debuut single van Shocking Blue al verschenen: Love Is In The Air. Succes was er opnieuw voor Boudewijn de Groot. Na zijn nummer 1 hit (Land Van Maas En Waal) een jaar eerder, waren latere singles (Onder Ons en Picknick) slechts bescheiden hits geworden. Picknick was afkomstig van de gelijknamige elpee, welke nog in het teken stond van de flowerpower. Het duet Meester Prikkebeen (samen met Elly Nieman) was eveneens afkomstig van deze elpee, en bereikte de negende plaats van de Top 40. Nadat Rob Hoeke in 1966 twee uitstekende singles had uitgebracht (Margio en When People Talk) was het een tijd stil geweest rond hem. Daar kwam in 1967 verandering in met de elpee Save Our Souls en de in 1968 verschenen single Drinking On My Bed. Helaas was het succes ook nu weer van korte duur, de elpee's Robbie's Saloon en Celsius 232.8 waren minder succesvol. Cuby & The Blizzards kregen steeds meer fans in ons land, en ook in Duitsland kregen ze steeds meer succes. De drie singles die in 1967 waren uitgebracht (Just For Fun, Another Day Another Road en Distant Smile) waren allen al in de Top 40 terecht gekomen, met Window Of My Eyes die in 68 verscheen had de groep zelfs een top 10 hit te pakken. De elpee Trippin' Thru A Midnight Blues was eveneens succesvol. De volgende single, Nostalgic Toilet, deed het helaas alweer een stuk minder goed.
Voor de Tee Set was het moelijk om het succes van Don't You Leave (nr.9 in de Top 40) te verbeteren. Al hun overige singles in 1967 (Please Call Me, Now's The Time en What Can I Do) kwamen wel in de Top 40, echter waren ze beduidend minder succesvol. Ongeveer hetzelfde deed zich voor een jaar later. De single Tea Is Famous bereikte de twaalfde plaats, de opvolger Life's But Nothing kwam niet verder dan de tipparade. De eind '68 verschenen single This Rose In My Hand zou wel weer de Top 40 halen. Na de elpee's Emotion (1966) en Songbook uit 1967 verscheen in 1968 de derde Tee Set elpee: Join The Tee Set. Zanger Peter Tetteroo zou dat jaar een solo single uitbrengen: Red Red Wine.
De in 1967 door ex Tee Set leden (Hans van Eijck en Polle Eduard) opgerichte groep After Tea had in dat jaar al gelijk succes met de single Not Just A Flower In Your Hair. De eind '67 uitgebrachte single We Will Be There After Tea zou in januari 1968 eveneens de top 20 halen. Verder verschenen dat jaar de singles Snowflakes On Amsterdam en Peruquine Thomas, alsmede de elpee National Disaster. Kennelijk in een melige bui werd besloten om onder de naam De Martino's een Nederlandstalige single uit te brengen. Moest Dat Nou zou zelfs de zestiende plaats in de Top 40 halen. De grootste hit kwam echter op naam van zanger Heintje, die met het Duitstalige Ich Bau' Dir Ein Schloss de concurrentie ver achter zich liet. In datzelfde jaar had onze Hein trouwens ook nog een hit met Heidschi Bumbeidschi en had Veronica DJ Rob Out onder de naam Egbert Douwe een hit met Kom Uit De Bedstee M'n Liefste. In 1967 had Jan Akkerman al op achtienjarige leeftijd zijn eerste solo elpee gemaakt: Talent For Sale. Hierop hoofdzakelijk covers van anderen. Na een jaar eerder al drie (geflopte) singles te hebben uitgebracht (Think Of Me, You Can't Leave The Past Behind en Like A Mistake Machine) zou 1968 meer succes brengen voor de groep Blues Dimension. De single Baby I Need Your Loving zou de tipparade halen (iets wat daarvoor nog niet was gelukt), de opvolger Get Ready zou zelfs een notering in de Top 40 halen. De elpee You Can't Leave The Past Behind was eind '67 al verschenen en in 1968 kwam daar de gelijknamige (Blues Dimension) elpee bij. Was in de jaren zestig Den Haag de beatstad van Nederland, Rotterdam deed er van alles aan om de nr.1 soulstad te worden. De Rotterdamse soulformatie de Free was daar mede debet aan. Twee singles verschenen er in 1968, Because I Love You en Soul Party. Alletwee de singles zouden de Top 40 halen. Van de Boots zou in dat jaar hun grootste hit verschijnen: In The Beginning. Hetzelfde kan gezegd worden van de groep Zen. Waren de singles You Better Start Running Away From Me en Don't Try Reincarnation nog niet verder gekomen dan de tipparade, met Hair bereikten ze in december '68 de eerste plaats. Opvallend was ook de titel van de single die ex Golden Earrings zanger Frans Krassenburg uitbracht, namelijk Golden Earrings. Een vrolijke plaat die uiteindelijk de twintigste plaats zou halen.
Na de Cats kwamen meer groepen uit Volendam in de belangstelling te staan. BZN kwam in 1968 met de singles Maybe Someday en Waiting For You. Een andere band uit Volendam was Left Side, die in dat jaar de single Confusion In My Mind uitbracht.

Reacties op dit artikel
Pietjepuk, 2011-01-20
( 0 )

stomme muziek.
ik vind het helemaal niet intersant
Paulbakker, 2011-01-20
( 0 )

Graag een onderbouwde motivatie van je negatieve reactie Pietjepuk.
Je bent de eerste die een negatief oordeel over deze serie geeft, dat geeft natuurlijk wel te denken.
Paulbakker, 2011-01-23
( 0 )

Iedereen heeft recht op zijn eigen mening en muzikale smaak, maar daar gaat het in deze serie niet om. In deze serie proberen we het ontstaan en verloop van de moderne muziek te beschrijven. En niemand is verplicht om De geschiedenis van de moderne muziek te lezen natuurlijk.......
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl