X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Muziek, Tv en films" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Woodstock festival

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+2
  Goed artikel ( +5 )
  Slecht artikel ( -3 )
RSS van tazza tazza Auteur op infoyo sinds
08 Oktober 2008


Bekijk het profiel van tazza
Datum: 10-03-2009
Auteur: Tazza
In dit artikel ga ik het hebben ook het  Woodstock festival, wat het precies is. Ook ga ik uitleggen wat hippies zijn, en nog een stuk over Jimi Hendrix, wie hij is en wat hij doet.

Woodstock

Woodstock Het Woodstock Music and Art Festival was een rockfestival dat in het weekend van 15, 16 en 17 augustus 1969 werd gehouden op de melkboerderij van Max Yasgur in Bethel, New York, 65 km buiten Woodstock. Door velen wordt het festival gezien als het beroemdste muziekfestival ooit.
Hoewel tien- tot twintigduizend mensen werden verwacht, lag het bezoekersaantal ruim boven de 400.000,sommigen beweren zelfs een miljoen, waarvan de meesten geen entreegeld hadden betaald. Daarnaast waren nog eens drie miljoen mensen naar het terrein onderweg. Hierdoor was het festival initieel niet winstgevend voor de organisatoren/promotors, maar dankzij de platenverkoop en inkomsten van de film werd het dat uiteindelijk toch nog.
Ondanks de vele regen en de consumptie van alcohol en drugs was er betrekkelijk weinig misdaad en geweld op het festival. Er waren echter te weinig voorzieningen getroffen voor het onverwacht grote aantal bezoekers, waardoor Woodstock op de tweede dag tot rampgebied werd verklaard en de hulp van het leger werd ingeroepen. Het Woodstockfestival was een hoogtepunt van de tegencultuur van de jaren '60 en van het hippietijdperk.
Er vielen drie doden, een door een overdosis heroÔne, een doordat hij in slaap gevallen was en door een traktor werd overreden en een door een acute blindedarmontsteking. Daarnaast werden er tijdens het festival twee baby's geboren.

Hippies

Hippies De hippiecultuur is een jeugdcultuur, subcultuur en tegencultuur en kwam op in het midden van de jaren 60. 'Hippies' worden gezien als de "makers" van de flowerpower beweging en zijn daarom voor altijd verbonden met de seksuele, muzikale en sociale revolutie(s) van de jaren '60 en begin jaren '70. De release van Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967) van de Beatles wordt wel eens als het startpunt of beginpunt van de flower power of hippiecultuur beschouwd.
Een van de woordvoerders van het eerste uur vatte het zo samen:
Een hippie is het 'etiket' voor een vooraanstaand, onzichtbaar, ondergronds, evolutionair proces. Voor elke zichtbare hippie, op blote voeten, vol met bloemen en kralen zijn er duizenden onzichtbare leden van de levendige ondergrondse. Het leven van personen die zijn gericht op de innerlijke visie, die buiten het alledaagse, komieke Amerikaanse leven vallen.
(vrij naar Timothy Leary in The Politics of Ecstasy uit 1967)
Hippies verzetten zich tegen de kapitalistische en materialistische maatschappij, die veel gebruik maakt van technologie. Deze leidde volgens de hippies enerzijds tot onnatuurlijkheid, kunstmatigheid en milieuvervuiling. Anderzijds richten de mensen binnen deze maatschappij zich te veel op werk, geld, bezit, status, zekerheid en macht. Daarbij leiden burgerlijkheid en een overmaat aan regels en beperkingen tot onvrijheid, de onderdrukking van allerlei gevoelens en ideeŽn, en uiteindelijk tot geestelijke leegheid. Hippies verzetten zich ook tegen liefdeloosheid, oorlog, discriminatie en geweld.
Het verlangen van de hippies naar een andere samenleving uitte zich doorgaans niet in een confrontatie met anderen, noch in politieke actie met het doel om de hele maatschappij te veranderen. Vaker verliet men de burgermaatschappij (Ďídrop outíí) om zelf anders te gaan leven, een tegencultuur te vestigen en op die wijze het goede voorbeeld te geven. Dat hippies anders waren, werd benadrukt door hun aparte uiterlijk. Het leven buiten de reguliere maatschappij vond soms plaats in een commune. Hierin was men gericht op goede communicatie, zorgzaamheid, en het delen van veel zaken met elkaar. Hierin kon men ook zijn ecologische idealen tot uitdrukking brengen door simpel, natuurlijk en zelfvoorzienend te leven. Liefde stond centraal, men was dus voor pacifisme, vrede en gelijkheid tussen rassen. De leefwijze van de hippie was gericht op vrijheid, spontaniteit, creativiteit en plezier. De vrijheid omvatte ook seksuele vrijheid, waarbij seksuele taboes (bijvoorbeeld op openbare naaktheid) werden doorbroken en de vrije liefde (ook buiten vaste relaties om) werd bedreven. De hippie probeerde zijn geest te verrijken en tot nieuwe inzichten te komen. Enerzijds via geestverruimende middelen (drugs), die werden gezien als een methode om het bewustzijn van mensen te verbeteren. Anderzijds ook met behulp van oosterse religie, mystiek en spiritualiteit.
Muziek was in de hippiecultuur een belangrijk element. Behalve dat de hippies constateerden dat protestliederen uitstekend gebruikt konden worden om zich te distantiŽren van de rest van de maatschappij, gingen hippies ervan uit dat de sfeer die muziek schept, mensen samen kan brengen. Zo organiseerden zij onder het motto '3 days of peace and music' het Woodstock-festival, waar honderd-duizenden mensen voor drie dagen samen kwamen, zonder dat er vechtpartijen uitbraken.

Jimi Hendrix

Jimi Hendrix James Marshall 'Jimi' Hendrix (Seattle, 27 november 1942 Ė Londen, 18 september 1970) was een invloedrijk gitarist.
Hij werd bekend door zijn virtuoze, flamboyante gitaarspel. Hij bracht een revolutie in het gitaarspelen teweeg door het gebruik van nieuwe akkoorden, feedback en vernieuwende opnametechnieken. Zijn stijl is een samensmelting van rock, blues, en jazz.

Jimi Hendrix werd als Johnny Allen Hendrix geboren op 27 november 1942 om 10:15 in de morgen, in Seattle (Washington VS), en was van gemengde afkomst (Afro-Amerikaans, Cherokee en Iers). Nadat zijn vader, Al Hendrix, terugkwam van zijn dienstplicht in het leger, noemde hij zijn zoon James Marshall Hendrix, dit omdat Johnny de naam was van een man waarmee zijn toenmalige vrouw was vreemdgegaan. Jimi's moeder Lucille was danseres geweest en verslaafd aan alcohol. Jimi woonde vaak bij familie. Kleine "Jimmy", of "Buster", zoals hij werd genoemd in zijn jongere jaren, was altijd erg verlegen en terughoudend. Hij groeide op in de achterbuurten van Seattle. Zijn moeder stierf vrij jong aan alcoholvergiftiging, Jimi was niet bij de begrafenis aanwezig.
Al van jongs af aan was hij geÔnteresseerd in muziek. Al Hendrix, de vader van Jimi, betrapte hem er regelmatig op de bezem als gitaar te gebruiken. Dit zag hij nadat hij Jimi opdracht had gegeven de kamer te vegen, en na afloop tientallen twijgjes op de grond vond. Hierna besloot Al een ukelele voor zijn zoon te huren. Na een aantal maanden werd het steeds moeilijker voor Jimi's vader om de rekeningen te betalen, zo ook voor Jimi's ukelele. Aangezien Al Jimi's plezier belangrijker vond dan het zijne, gaf hij het saxofoonspelen (hij speelde toentertijd zelf sax) op. Zo kon hij een akoestische gitaar voor Jimi kopen, die inmiddels 11 jaar was. Op zijn dertiende levensjaar kocht Jimi zijn eerste elektrische gitaar, een Supro Ozark 1560 S. Jimi gebruikte deze gitaar toen hij in zijn eerste bandje speelde, "The Rocking Kings".
In 1961 verliet Jimi Hendrix zijn middelbare school, om het leger in te gaan. Eenmaal later, beroemd, vertelde hij vaak tegen de pers dat hij van school was afgestuurd, omdat de rector hem hand in hand zag lopen met een blank meisje. Dit bleek, na navraag bij zijn oude klasgenoten en zijn vader, absoluut niet waar te zijn.
Jimi ging in dienst bij de luchtlandingsdivisie, die in het zuiden van de VS was gelegerd. Hier ontmoette hij in nabij gelegen cafeetjes veel muzikanten, waaronder Billy Cox, een bassist waarmee hij later nog op het Woodstock-festival optrad en enkele singles opnam. Na veertien maanden in het leger in dienst te hebben gezeten werd hij ontslagen, vanwege een gebroken enkel na een mislukte parachutesprong. Charles R. Cross, de schrijver van het boek A Room Full Of Mirrors (Een biografie over het leven van Jimi Hendrix), beweert echter dat Hendrix zich voordeed als homoseksueel, en zo hoopte te worden ontslagen uit de luchtlandingsdivisie.

Reacties op dit artikel
XEline, 2009-03-10
( -1 )

Wow , kei mooi artikel !!
Meme, 2009-05-19
( -6 )

Me
Wokkel, 2009-06-02
( -1 )

Erg wokkelig
Balie, 2009-06-02
( -4 )

beeeeeeeh
ik ben een schaaaap

ik ben een vliegggg en ik ben

SIPPPP
Screaming tree, 2009-06-02
( -2 )

Ik ben een krijsende boom.


jij lekker niet.
BANAAAAAAAAAN.
Huppel, 2009-06-02
( -4 )

bah.
stom.
getsjjj.
baaah
Jksetrrt, 2009-06-10
( -3 )

Ik vind dit egt niet kunnen want ik ben een chinees na jarenlange ervaring ben ik er achter gekomen dat er altijd nog een andere chinees in de klas zat (geen naam)
sinterkut, 2009-06-10
( -5 )

Jksetrrt, ik vind het erg discrimeneerend wat jij zegt zelf kom ik uit IndoChina en heb al meer van dat soort reactie gezien. Om dit te ondersteunen heb ik een citaat van George Bush gekopieerd: ''We have to kill all the IndoChina's'' Dus rot op Blanke Kkind.
Joery, 2009-06-10
( +4 )

Waar slaan die reacties op?!
Asd, 2009-06-12
( -3 )

Hahahaha ben je jaloers of zo?
;ljhlkuujhluh, 2009-06-13
( -1 )

Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl